Новини от област Стара Загора и България

Равносметката

Красимир Вълчев, ГЕРБ: Доволни сме от изборните резултати, проблем е ниската избирателна активност

Красимир Вълчев, ГЕРБ: Доволни сме от изборните резултати, проблем е ниската избирателна активност
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Красимир Вълчев е водач на листата на ГЕРБ-СДС в Старозагорски избирателен район. Той влиза в 47-ото НС, заедно с Маноил Манев и Илиана Жекова. В Старозагорски регион за ГЕРБ –СДС има 24023 гласа и се нарежда на второ място след “Продължаваме Промяната“ с 23,08%.
Разговаряме с Красимир Вълчев доколко очаквано е второто място за ГЕРБ –СДС в Старозагорски регион и за възможностите за участие на партията в коалиция в името на евентуално бъдещо правителство.

- Господин Вълчев, доволни ли сте от изборния резултат на ГЕРБ –СДС в Стара Загора?
-Като цяло резултатите са удовлетворителни, въпреки че се разминаха с прогнозите. Основното, което ни притеснява е ниската избирателна активност. Ние си запазваме относителната тежест като процент, дори има леко повишение. Като цяло спадът е в броя на гласувалите. Разбира се, че може да желаем и по-добър резултат.

- Социологическите агенции предричаха първото място за ГЕРБ-СДС. Разочарова ли Ви, че не сте първи в Стара Загора?
-Имахме такива очаквания ако и на национално ниво бяхме първа политическа сила. Както се вижда обаче, на национално ниво не сме първи. Може би няколко са причините за резултата и ниската избирателна активност – едната е машинният вот и недоверието, което се създаде към него, объркването от първата страница на софтуера на машините – много избиратели помислиха, че това е последователно гласуване, а впоследствие разбраха, че не могат да се върнат към това да гласуват за двата вида избори – за народни представители и за президент. Разбира се, пандемията също оказа влияние за ниската избирателна активност. Значение имаше и фактът, че това са трети по ред избори.

- Ще влезете ли в парламента като народен представител от Стара Загора?
- Да, влизам в 47 –ото НС като депутат, избран от Стара Загора.

- Кои ще бъдат основните ангажименти на групата на ГЕРБ-СДС към старозагорските избиратели?
- Ще изпълним всички ангажименти към региона, които заявихме предварително – ще работим за технологичното му развитие, за запазване на комплекса „Марица Изток“, за плавната трансформация към т.нар. зелен преход, за развитието на Стара Загора като образователен център и център за развитие на информационните технологии.

- Бихте ли направили коалиция с ДПС и БСП ако се наложи това, за да има правителство?
- Няма такава възможност за нас. При всички случаи ГЕРБ ще бъде опозиция в парламента. Редно е първата политическа сила да направи правителство. Те заявиха, че ще работят за коалиция с другите партии в парламента.
-

 

Коментари към новината

Още новини от Политика