Новини от област Стара Загора и България

Следизборно

Георги Гьоков: БСП остава само с един депутатски мандат - прецедент за Стара Загора!

Георги Гьоков: БСП остава само с един депутатски мандат - прецедент за Стара Загора!
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Приемам оставката на Корнелия Нинова като акт на лична отговорност, казва водачът на листата в Стара Загора

- Господин Гьоков, защо се стигна до оставката на лидера на партията Корнелия Нинова?
- Резултатите от изборите са катастрофални за нашата коалиция. Въпреки, че в Старозагорско сме малко по-добре от средния резултат за страната, резултатите и тук са лоши. В Стара Загора по предварителни изчисления взимаме само един мандат. Тук имаме от изборите 13 189 гласа. Изгарят ни 3600 гласа заради системата, която се ползва за определяне на мандатите. За сметка на това „Демократична България“, която има 4 412 гласа, взема цял мандат. На практика този единствен мандат, който ще вземем в Стара Загора е най-тежкият мандат в Старозагорска област. Един единствен мандат от избори е прецедент за БСП в Старозагорски регион!

Тежка е загубата и е логична оставката на председателя на партията, която сама каза, че поема цялата отговорност върху себе си. Намирам оставката ѝ за акт на поемане на отговорност, но не мисля, че тя е от полза за партията. Дори смятам, че ще натовари с напрежение БСП, особено при преговорите за съставяне на мнозинство и излъчване на правителство.

- Възможно ли е оставката на госпожа Нинова да не бъде приета от Конгреса?
- Не е възможно да не бъде приета оставката ѝ, освен ако самата тя не я оттегли. Конгресът само констатира, че е подадена оставка и задейства процедурата, която по устав е пряк избор на председател. Госпожа Нинова ще изпълнява задълженията си като председател до констатиране на оставката ѝ от Конгреса. След това Конгресът ще избере някой от заместниците ѝ, който да организира прекия избор на нов председател.

- Кой ще представлява БСП при преговорите за коалиционно правителство?
- Корнелия Нинова ще води преговорите. Освен това вече има отправена покана към нея за преговори . Тук искам да подчертая пред нашите избиратели, че ще извадим на масата на преговори нашите политики, предизборната ни програма. Обещанията, които сме дали на хората, ще ги спазим. За постове в едно бъдещо правителство няма да се пазарим. Ще следваме плътно политиките, с които сме се ангажирали пред хората.

- Да очакват ли вашите избиратели по-добро време за БСП?
- Лявата идея има бъдеще. В момента популистки послания заглушават лявата идея, но тя се надига в Европа и света. Рано или късно за лявото пространство ще има по-добри времена. БСП е единствената партия в лявото пространство, която може да претендира за властта у нас. Очаквам на следващите избори, когато и да са те, да се представим значително по-добре.

Коментари към новината

Още новини от Политика