Новини от област Стара Загора и България

Объркани избиратели накъсаха от яд разписките от гласуването си в Стара Загора

Объркани избиратели накъсаха от яд разписките от гласуването си в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Към 16 часа избирателната активност в Община Стара Загора е около 28%

Недоволни от крайния резултат при гласуването си с машини старозагорци са скъсали или смачкали разписките от вота си и са отказали да ги пуснат в кутията. За подобни случаи имаме подадени поне 5-6 сигнала, каза за Divident.EU председателят на Районната избирателна комисия в Стара Загора Златина Йовчева.

Наблюдатели коментираха, че вероятно част от избирателите грешат при първоначалния екран на машините, който дава възможност да гласуващият да избере 3 възможности - гласуване за президент и парламент или само за парламент и само за президент. Не разбрали първата възможност, някои избиратели маркират втората или третата, като предполагат, че след това ще имат възможност да гласуват и за другата опция. Това обаче се оказва невъзможно и те остават с глас, даден само за парламент или само за президент.

В яда си хората късат бележките и отказват да ги предадат, отнасят ги със себе си, коментира Златина Йовчева. В София жена дори е изяла разписката си пред удивените погледи на полицейската охрана, а от секционната избирателна комисия били принудени да запишат в протокола "Изяде разписката".

Оплакванията на тези граждани са неоснователни, тъй като са дадени ясни указания как се гласува с машините, посочи Златина Йовчева. От РИК са инструктирали секционните избирателни комисии в случай на отказ разписката да бъде предадена, това да бъде отбелязвано в списъците и да бъдат съставяни протоколи. С тези протоколи ще се отчита преброяването на липсващите разписки след края на изборния ден.

В две избирателни секции на Старозагорски регион комисиите са се принудили да преминат към гласуване с хартиени бюлетини, след като машините са отказали да проработят. 

РИК - Стара Загора разглежда и две жалби за непремахнати агитационни материали в близост до избирателни секции. На 20 метра от една от секциите е имало непремахнат билборд на определен кандидат, а до друга плакати на определена политическа сила. По закон в радиус от 50 метра в деня на изборите трябва да бъдат свалени всички агитационни материали от политическите сили, които са ги разлепили.

Към 16 часа избирателната активност в Община Стара Загора е около 28%. В изборите за Президент и вицепрезидент активността е 28,58%, гласували са 40 073 избиратели. Правото си на глас в изборите за Народно събрание са упражнили 39 590 старозагорци, избирателната активност е 28,23%.

Коментари към новината

Още новини от Политика