Новини от област Стара Загора и България

В Изборния ден

2 машини не стартираха, над 20 блокираха до 10 часа в Старозагорско

2 машини не стартираха, над 20 блокираха до 10 часа в Старозагорско

2 от машините за гласуване в Старозагорски регион изобщо не стартираха тази сутрин – те бяха от изборни секции в общините Николаево и Павел баня. РИК е взела решение там да се премине на гласуване с хартиени бюлетини, съобщи за Divident.EU зам.-председателят на РИК Теодора Крумова.
Над 20 сигнала са постъпили в Районната избирателна комисия до 10,30 часа за машини, които са блокирали и са спрели работа. Спря да работи и една от машините в СИК 50, в която гласува кандидатът за народен представител Красимир Вълчев.
На място дойде техник, за да оправи машината. Оказа се, че причината за спирането е изгоряло захранване. 
В РИК не беше постъпил сигнал от избирателна секция 50, че има повредена машина.

Ето как Вълчев коментира случая и организацията в изборния ден: „ От ЦИК информираха, че има единици повредени машини. Аз разбирам, че само в Старозагорска област има близо 20 повредени машини. Отделно очевидно гласуването става по-бавно заради двата избора. Надявам се да няма голямо струпване на хора, чакане, защото това демотивира част от избирателите“.
От Районната избирателна комисия припомниха, че ако техникът не успее да отстрани повредата в машината, той трябва да впише това в специален протокол и да се подаде веднага информация до ЦИК. Само след решение на ЦИК се преминава към гласуване с хартиена бюлетина в съответната секция.

Коментари към новината

Още новини от Политика