Новини от област Стара Загора и България

Парламентарни избори 2021

Изборният ден в Стара Загора започна нормално

Изборният ден в Стара Загора започна нормално
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Изборният ден започна нормално в Стара Загора. Избирателните секции отвориха врати точно в седем часа. Той ще продължи до 20 часа с възможност за удължаване с 1 час.
Броят на избирателните секции в областта е 508. В 364 от тях се гласува машинно, като в 156 от тях има по 2 машини.
Първият гласувал в секция 51, която се намира в СУ „Васил Левски“ в Стара Загора беше работник от ТЕЦ3, който изчака около 5 минути, за да пусне гласа си.

Сред първите гласували в секция  в СУ „Васил Левски“ беше и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.
В секция 51 има 756 избиратели. С първите тази сутрин гласува и 77-годишната Бинка Славова, която не се затрудни да пусне гласа си машинно. Успяла е да гласува за президент и вицепрезидент, както и за народни представители.Славова получи насоки от СИК.
„Дойдох рано, защото смятам, че изборът в страната зависи и моя глас. Надявам се тези, за които гласувах да спечелят“, сподели пред екипа ни Славова. Според нея по-възрастните избиратели няма да се затруднят от машинното гласуване, тъй като всички имат опит с ползването на банкомати, а тук процедурата е подобна.

На избирателите са осигурени дезинфектант, маски и всички необходими противоепидемични условия, установи на място екипът на Divident.EU.
В 144 избирателни секции в областта се гласува с хартиени бюлетини, тъй като в тях има по-малко избиратели.
14 подвижни секции има областта, които ще обслужват ковид болни и хора, поставени в изолация.
Общият брой на избирателите в Община Стара Загора е 140 128. До момента 97 старозагорци са подали заявление за гласуване с подвижна избирателна секция, гъй като са карантинирани в дома си. Заявления за гласуване с ПИК могат да се подават електронно на сайта на ЦИК през целия изборен ден.

Най-възрастният избирател е жена на достолепните 102 години, която ще може да гласува в секция 68. Най-възрастният госопдин е 99-годишен старозагорец, който е включен в избирателните списъци на 168-та Секционна избирателна комисия.

От ОДМВР - СТара Загора припомнят, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.
Служителите на МВР се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.
ОДМВР-Стара Загора е предприела всички необходими мерки за охрана на обществения ред, пожарна безопасност и спокойно протичане на изборния ден.
Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/90 112 98, както и на e-mail [email protected]
В днешния ден звената “Български документи за самоличност” при ОДМВР-Стара Загора ще работят извънредно от 08.30 ч. до 19.00 ч.

Коментари към новината

Още новини от Политика