Новини от област Стара Загора и България

Подвижни ковид секции ще влизат до леглата на болните избиратели

Подвижни ковид секции ще влизат до леглата на болните избиратели
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Окончателно – броят на избирателните секции в област Стара Загора ще бъде 508. Това съобщи на брифинг председателят на Районната избирателна комисия в Стара Загора Златина Йовчева.

В 144 от тях ще се гласува с хартиени бюлетини по стария начин, а в останалите 364 ще се гласува с машини. В 156 от тях ще има по две машини.

В цялата Старозагорска област ще има общо 14 подвижни секции за гласуване, които ще обслужват предимно ковид болни и хора поставени под карантина или в изолация.

Без подвижни секции ще бъдат общините Николаево, Братя Даскалови, Чирпан, Павел баня и Опан.

Община Стара Загора ще разполага с подвижни секции в ковид отделенията на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ и Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания. С други 5 подвижни секции ще се гласува по адреси на карантинирани и изолирани заради пандемията избиратели.

Такава една подвижна избирателна секция ще ходи по адреси в община Казанлък, а втора подвижна избирателна секция ще влезе в ковид отделението на казанлъшката болница.

„В Раднево се наложи откриване на подвижна ковид секция в Държавната психиатрична болница, тъй като целият персонал там и всички настанени са поставени под карантина.

Подвижните секции за хора с увреждания 10 – три от тях ще бъдат разположени в община Павел баня.

До вчера в община Стара загора са постъпили 70 заявления от избиратели, че им се налага да гласуват с подвижна избирателна секция. „Важно е всички избиратели под карантина да знаят, че ще могат да подават заявления и в деня на изборите. Това може да става директно към съответната община или с електронно завление през сайта на ЦИК като не се изисква електронен подпис“, подчерта Златина Йовчева.

В ковид отделенията и в психиатрията в Раднево подвижните секции ще ходят до леглото на всеки един избирател, който е пожелал да гласува, след което членовете на секционната комисия ще се извеждат от отделението.
От всички политически сили са приготвили списъци с резервни хора, които да заменят членове на Секционни комисии, ако в изборния ден се окажат положителни за ковид. От 10 СИК в областта вече са се обадили председатели, че имат карантинирани и ги сменят.

Тъй като е възможно да има балотаж на президентските избори, в РИК ще създадат организация да предадат протоколите на ЦИК най-късно до 15 часа в понеделник.

„Надяваме се, че този път няма да има машини, които ще откажат да работят и да се налага преминаване от машинно на хартиено гласуване“, посочиха членовете на РИК – Стара Загора. На предишните избори машината блокира точно при гласуването на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Тогава се наложи той да гласува с хартиена бюлетина. Днес стана ясно, че градоначалникът на Стара Загора ще гласува в 7 часа в неделя в избирателната секция в СУ „Васил Левски“.

Коментари към новината

Още новини от Политика