Новини от област Стара Загора и България

Партия "Възраждане" обяви, че спряното поскъпване на такса смет е тяхна заслуга

355 16/12/2019 13:00 Политика Опозиция
Партия Възраждане обяви, че спряното поскъпване на такса смет е тяхна заслуга
Стоян СТРАТИЕВ Стоян СТРАТИЕВ

Местната организация на партия "Възраждане" смята, че повишаването на такса смет в Стара Загора е оттеглено благодарение на позицията на техния общински съветник Искра Михайлова.

"След като "Възраждане" се обяви против вдигането на такса смет в града и получи подкрепа от други политически формации, управляващите свикаха извънредна пресконференция и обявиха, че оттеглят предложението си и такса смет в Стара Загора няма да се вдига", се казва в прессъобщение, разпространено по имейл до медиите. В текста се казва още:

"Необходимо е да се оптимизира сметопочистващата система. Решението за увеличение на такса смет е прибързано. Нужно е да се проведат дебати, да се поканят експерти, включително и независими, да се направи анализ на необходимостта от по-добро управление на отпадъците в общината. Това трябва да бъде основна тема на общинска администрация. В момента формулата за изчисляване на такса смет е на база данъчна оценка на жилище. Свидетели сме на парадокси как пенсионер, който обитава 200 кв.м плаща повече от семейство от 10 човека. През 2015 г. станахме известни със случай, в който 100 човека бяха регистрирани на един адрес в кв. “Лозенец”. Те също плащат данък смет по данъчна оценка или въобще не плащат, ако постройката не е законна. В този смисъл алгоритъмът не е действащ и не работи в полза на гражданите, напротив в този си вид е в техен ущърб.

На пресконференция днес председателят на Общински съвет в Стара Загора Мария Динева коментира, че позицията на Народен съюз да не се увеличават данъците и таксите е още от 2011 година и не е променяна досега и мнението на "Възраждане", че те са инициатори на това си е тяхно право. Динева припомни, че до края на годината такса смет се определя по досегашния начин, но от януари 2020 г. съгласно чл. 67 от Закона за местните данъци и такси ще трябва да се определя на база "генериран отпадък".

На извънредната си пресконференция в събота, 14 декември, кметът Живко Тодоров също посочи като несправедлив начина, по който се формира такса смет и припомни, че върху създаването на нова методика от доста време се работи в Националното сдружение на общините. Според него новата методика трябва да се обмисли внимателно и в детайли, защото всяка припързана промяна създава опасност да бъдат засегнати интересите на най-уязвимите в социално отношение граждани.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Политика