Новини от област Стара Загора и България

Балетен триптих събира в гала вечер спектакли на трима български хореографи

1051 12/11/2021 11:00 Култура Сцени
Балетен триптих събира в гала вечер спектакли на трима български хореографи
Divident.€U Divident.€U

На 16 ноември от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора почитателите на балетното изкуство могат да се насладят на второто представяне на балетния триптих от съвременни творби „Балет без граници“. Премиерните спектакли на триптиха бяха през юли на сцената на Античен форум „Августа Траяна“.

В една вечер балетната трупа на Старозагорската опера ще представи авторските спектакли на трима успели по света български хореографи - Христиан Бакалов, Калоян Бояджиев и Владимир Ангелов. Обединяващото заглавие „Балет без граници” включва в себе си идеята от една страна за изкуството балет без географски бариери, а от друга – за творческата свобода в съвременния танц извън ограниченията на конкретни техники, жанрове и стилове.

ОДА
Хореография, сценография, костюми, осветление Христиан Бакалов
Музика: „Есенна елегия“ на Панчо Владигеров, „Vide cor meum“ на Патрик
Касиди,
„Болеро“ на Морис Равел, „Bleu Booknotes“ на Макс Рихтер

Picture Perfect/Съвършена картина
хореография Калоян Бояджиев (Норвегия)
Творбата, която ще представи Калоян Бояджиев е Picture Perfect. В превод това означава „Съвършена картина“.
„Всъщност това е жаргонен израз, който се използва, когато се прави фотография. Фотографираният трябва да замръзне в идеалната поза, да е усмихнат, привлекателен, сякаш позира за корица на списание. Идеята е провокирана от значението, което модерното общество отдава на външния вид и бясното желание на хората да изглеждат като супер модели. Обществото е забързано, прави си изводите за един човек от моментното впечатление, без да си прави труда да го опознае. Никой не се интересува какъв човек си, а как изглеждаш.На това се дължи и стремежът към перфектния вид. Красотата се свежда до определен стандарт, а за мен тя е сложно понятие, нещо което не се поддава на шаблонизиране. Измежду предложените от мен заглавия, това е хореографията, на която се спря Силвия Томова. Винаги се опитвам да правя хореографии с нечетен брой танцьори и тази творба не прави изключение – участват седем изпълнители. Музиката е електронна и минималистична, представлява колаж, който сам съм подбрал.”- споделя хореографът Калоян Бояджиев. Хореографията, която се показва в Стара Загора е първата авторска творба, с която Калоян се представя пред българска публика.

какаФония
от Бах до Бейби Шарк
закачлив и смущаващ анти-балет в един акт
Хореография, режисура и драматургия: Владимир Ангелов (САЩ)
Музика: колаж от барокови и класически музикални деликатеси от Йохан Себастиян Бах, Антонио Вивалди, Георг Фридрих Хендел, Волфганг Амадеус Моцарт, Людвиг ван Бетховен и Атонин Дворжак, интерпретирани и модернизирани от редица съвременни композитори. Новата балетна продукция озаглавена „какаФония“ е едноактна сюжетна комедия в стила на съвременен танц-театър. Историята се разказва за една млада жена – кака Фония, която попада в какафония от неочаквани обстоятелства и епизоди на път за една ежедневна задача. Преминавайки през редица премеждия, тя успява да постигне скромната си цел, като междувременно научава много неща за хората с които се сблъсква, както и за самата себе си. Тя също намира нови приятели които и помагат и променят нейния мироглед за живота.

Тази нова творба е създадена специално за балетната трупа на Стара Загора, и през лятото бе нейната международна и премиера. Хореограф, режисьор и автор на оригиналното либрето и драматургия е Владимир Ангелов.
Танцовата лексика, движенческия стил и хореографията на Ангелов за новата постановка е компилация от различни танцови жанра през вековете. В творбата са включени класически, нео-класически, съвременен и джаз балет, спортни танци, български народни танци, арабски национални танци, американски хип-хоп, модерен танц, танцтеатър и физически театър. Музиката включва барокови и класически популярни музкални теми, които са осъвременени, джазирани и електронизирани от съвременни композитори.
Относно новата постановка Ангелов споделя, че „Новата хумористична творба е какафония от танцови стилове, полифония от контрастни идеи и симфония от оптимизъм и надежда.“ Ангелов споделя, че някой от неговите вдъхновения идват от гръцкия античен философ Аристотел, който споменава, че един добър спектакъл трябва да плени зрителите емоционално и да „накара публиката да се смее, да плаче и пак да се смее“ в рамките на един час.
„В сферата на хореографията, комедията наистина представлява огромна трудност и е добре познат творчески парадокс“– Ангелов продължава – „По-лесно се създават трагедии и драматични танци, отколкото комедии и произведения с чувство за хумор, които са уникални и рядкост в репертоара на балетните трупи по света. “


Във връзка със заповед No РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването в салона на Държавна опера-Стара Загора зрителите ще влизат след представяне на зелен сертификат или отрицателен резултат от проведено до 72 часа PCR за COVID-19 или бърз антигенен тест до 48 часа преди влизане в обекта.

От 08.11.2021г. за зрителите, които нямат такъв сертификат, Държавна опера-Стара Загора осигурява подвижна лаборатория за направата на бърз антигенен тест. Лабораторията ще работи един час преди началото на представлението.

Тестовете, направени в подвижната лаборатория са за сметка на Държавна опера-Стара Загора и ще се извършват срещу закупен билет. Тестът важи 48 часа.

В случай на положителен резултат, закупеният билет се презаверява за друг спектакъл.

Коментари към новината

Още новини от Култура