Новини от област Стара Загора и България

Тихомир Тенев, водач на листата на ИТН: Ще отстояваме далечен хоризонт за работа на „Марица Изток“

Тихомир Тенев
Тихомир Тенев, водач на листата на ИТН: Ще отстояваме далечен хоризонт за работа на  Марица Изток
Парламентарни избори 2021 Парламентарни избори 2021

Тихомир Тенев е областен координатор на ПП „Има такъв народ“ в Стара Загора. От дълги години работи в сектор „Енергетика“. За втори път оглавява листите на партията в регион Стара Загора.

Разговаряме с него за предизвикателствата пред партията, постигнатото и пропуснатото до момента и очакванията от предстоящите Парламентарни избори.

- Господин Тенев, Вие имахте трудната задача да организирате структурите на „Има такъв народ“ в регион Стара Загора. Успяхте ли да направите това за сравнително краткия период от време?

- Смятам, че успяхме да изградим един добър екип от стойностни членове и симпатизанти. Всички ние сме обединени от една кауза и тя е - силна и правова България, България на хората. Наша цел е да направим така, че младите да останат да живеят и да се развиват в България, да се създадат условия за българите, които са извън пределите на страната ни да се върнат и да работят тук, не на последно място - да се спрат корупционните практики в управлението, налагани през последните години.

- За втори пореден път сте водач на листата на „Има такъв народ“ в Стара Загора. С какво са по-различни тези избори?

- Ние, както и по време на предходните избори, водим позитивна кампания и разчитаме на разговорите с хората. Факт е, че в момента България е в разгара на няколко кризи: енергийна, здравна, финансова. Хората са притеснени, вълнуват се от доста теми, като:

  • Защо не успя да се състави правителство с мандата на ИТН?
  • Как в един момент всички започнаха да обвиняват ИТН, да „виждат“ връзка с „дългата ръка на ДПС“ и да изказват съмнения без дори да имат основание за това?

Мисля, че успяхме да обясним на избирателите аргументирано отговора на първия въпрос и защо се появи провокацията от втория въпрос. Така че тръгваме към следващите избори с чисто лице.

- На какъв принцип подбрахте кандидат-депутатите от старозагорската листа на ИТН? На какви техни качества заложихте?

- Листите на ИТН в цялата страна са изградени така, че в тях да има експерти от всяка една област, за да може в парламента да има балансирано представителство. Изключение не прави и листата за Старозагорски избирателен район. Средна възраст на колегите от листата в Стара Загора е 40 години – те са сравнително млади хора, но с достатъчно опит, доказани професионалисти и експерти, с висок морал и отговорност.

- Какви решения предлага ИТН за основните проблеми на българите, които днес са на дневен ред – енергийната криза, поскъпването на живота, кризата с пандемията?

- В Програмата на ИТН са заложени конкретни стъпки във всички сфери, които ще имат осезаем за хората краткосрочен и дългосрочен ефект. Например, за изход от енергийната криза имаме готовност да предложим незабавни промени в Закона за енергетиката, с които да се нормализират цените на електроенергията. Ще се предложат промени в правилата за търговията с ел.енергия, чрез които да се ограничи износа и пресекат спекулациите. Въвеждане на промени в регулаторни документи и ефективен контрол на енергийната борса с цел недопускане на рязко повишаване цената на тока на регулирания пазар.

- Кои са според Вас успехите на „Има такъв народ“в Народното събрание до момента?

- 45 и 46 Парламент приеха само два закона и моля, обърнете внимание – и двата са внесени от ИТН. С промените в изборния кодекс и с въвеждането на машинния вот се осигури провеждането на едни от най-честните и прозрачни избори. Друго постижение е преместването на бюрото за защитените свидетели от прокуратурата към министерството на правосъдието, с което значително ще се повиши ефективността му.
Не на последно място, 46 Парламент прие актуализация на националния бюджет, с което осигури възможност на служебното правителство за справяне с кризите до избора на редовно Правителство, което ще бъде излъчено от новия Парламент.

- Какви ще бъдат приоритетите на „Има такъв народ“ в следващото НС?

- Най-важно е в следващия парламент да има диалогичност и наш топ приоритет е осигуряване на работещ парламент и съставяне на редовно правителство. Промените в закона за съдебната власт, борбата с корупцията, подпомагане на бизнеса, създаване на благоприятна среда за привличане на чуждестранни инвеститори са едни от първите действия, които ще предприемем ние от ИТН.

- Вие бяхте член на Комисията по енергетика в парламента. Какво успя да свърши комисията за този кратък период от време и какво предстои?

- За краткото време, през което функционираше тази комисия, бяха дадени насоките за част от промените, които е необходимо да се направят в сектор енергетика.

- Каква е Вашата позиция за бъдещето на въглищните централи през следващите години като спецалисти в сектор енергетика?

- Енергетиката е стратегически сектор и като такъв, изисква управление по дългосрочна стратегия. Промените не могат да стават от днес за утре, кадрите в енергетиката се създават с години! Факт е, че и този сектор в България е в криза, благодарение на недалновидните политики на предишните упраляващи. Факт е, че много политически субекти се опитват да си правят PR като експлоатират безжалостно темата. Истината е, че повечето от тях изобщо нямат визия за защита на националния интерес в енергетиката и рискуваме Бъгария да бъде докарана до тежка енергийна зависимост.

Комплекс „Марица Изток“ е важен както за енергийната сигурност на България, така и за целия регион. Това, за което ще се борим ние от ИТН, е максимално далечен хоризонт за работа на електроцентрали и въгледобив. Паралелно с това ще работим за създаване на условия за инвестиции в региона. Водим разговори с водещи световни фирми в енергетиката за съвместно разработване на иновативни технологии.

- Кои са основните проблеми на регион Стара Загора и какви са Вашите ангажименти като кандидат-депутат от този регион?

- Комплексът „Марица Изток“ трябва да продължи да бъде енергийното сърце на България! Аз и моите колеги ще защитаваме и работим по това да остане и продължи да бъде такова.
Основни цели на ПП "Има такъв народ" са промяната на статуквото в страната и борбата с корупцията. Време е за промяна, а не за подмяна, каквато се опитват да наложат някои играчи в политиката.

- Какви резултати очаквате да постигнете на предстоящите избори на 14 ноември?
- Знаете ли, откакто ПП "Има такъв народ" излезе на политическата сцена и влезе в обхвата на разни социологически проучвания, ставаме свидетели на доста неточни (не искам да използвам по-силна дума) и тенденциозни прогнози. Аз вярвам в мъдростта на българите, вярвам в способността им да оценят по делата, а не по обещанията и усмивките! Нашите послания винаги са били едни и същи - ние сме честни, искаме България да се управлява от хора с морал и почтенност. Няма да избягаме от това. Каквото обещаваме, изпълняваме. Ще останем честни!

Затова на 14 ноември грасувайте за "Има такъв народ" с бюлетина №24.

Платена публикация. купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари към новината

Още новини от Политика