Новини от област Стара Загора и България

Проф. д-р Йовчо Йовчев: Доболничната помощ не лекува адекватно пациентите с ковид

19441 10/11/2021 15:24 Здраве Лечение
Проф. д-р Йовчо Йовчев: Доболничната помощ не лекува адекватно пациентите с ковид
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Проф. Йовчо Йовчев е директор на най-голямата болница в Старозагорски регион – УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, която поема и най-тежкия удар от ковид кризата.

Тежкоболните, които пристигат за лечение в разкритите дотук 7 ковид отделения, се увеличават с всеки изминал ден. Заради пандемията в ковид легла са преструктурирани отделенията по нефрология, хирургия, пулмология, ендокринология, нервни болести и ортопедия.
Наличните легла за ковид болни вече са 191, а заетите - 150, съобщават от ръководството на болницата. От тях само двама са ваксинирани.

Разговаряме с проф. Йовчев за причините за увеличение на тежките случаи, проблемите на медиците и новия метод на лечение на ковид, който УМБАЛ прилага от седмица.

- Проф. Йовчев, увеличават ли се или вече започнаха да намаляват тежките случаи на ковид, с които пациентите постъпват при Вас?
- Постъпват само и единствено тежки случаи! Всички новоприети са с дихателна недостатъчност. Това означава, че хората не се лекуват адекватно в доболничната помощ. Имаме огромен проблем, защото често на пациентите се назначава лечение, без да се направят изследвания. В доболничната помощ трябва първо да се направят изследвания и тогава да се назначава лечение, за да бъде пациентът оценен.

Преди 3 седмици изпратихме на всички общопрактикуващи лекари протокол, който е препоръчителен за изследване и оценка за терапия на ковид. Въпреки указанията ни, в болницата продължават да постъпват пациенти с дихателна недостатъчност.

- Какви изследвания трябва да се пуснат, след като се установи, че болният е с ковид?
- Задължително трябва рентген на бял дроб, както и да се изследват няколко параметъра на кръвта. Те са начално определящи по отношение на риска от развитие на дихателна недостатъчност.

- Означава ли това, че в доболничната помощ се крие сериозен проблем за системата?
- Има сериозни пропуски в доболничната помощ. По-адекватно работят ковид зоните. Хубавото е, някои от тях работят по протокола за изследване на пациенти. На базата на тези ковид зони пациентите се изпращат с начална дихателна недостатъчност. Има обаче и такива, които, след като регистрират пациента като положителен, му дават рецепта за лекарства, без да правят изследвания и го изпращат за лечение вкъщи.

- Колко са болните в ковид отделенията при вас?
- В реанимация в момента са 20 пациента и 2 деца. Децата са бебета, на няколко месеца. В момента са в стабилно състояние. 150 са заетите легла при нас, 191 са наличните легла. Имаме 7 отделения, които бяха преструктурирани в ковид – инфекциозно отделение, пулмология, нефрология, хирургия, ендокринология, нервни болести, ортопедия. 82 души в момента са на кислородни маски! Колегите изнемогват заради това, че не се прави необходимото, след като се постави диагнозата ковид на болния.

- Имате ли проблем с доставката на кислород за ковид отделенията?
- Снабдяването с кислород е нормално, но цената е прекалено висока. Месечният ни разход за кислород е скочил осем пъти. До скоро давахме 24 000 лева на месец за кислород, а сега - 160 000 лева. Само през последното денонощие сме ползвали 12 тона кислород. Всеки един пациент изразходва 12 литра кислород на минута.

- УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ започна да прилага нова система за лечение на ковид. Бихте ли обяснили предимствата ѝ?
- В новата система на лечение се прилагат утвърдени моноклоални антитела. Налични са в болницата. Това са специфични химични молекули, които блокират един белтък на коронавируса, като по този начин пречат той да проникне в клетката.

Има клинични критерии за приложението на тези антитела. Използват се при пациенти с ковид и тежки заболявания – например състояния след трансплантация. Болните в трета и четвърта степен са показани за лечение с тези моноклоални антитела

Тук обаче отново допираме до доболничната помощ. Някой все пак трябва да оцени тези пациенти, за да бъдат насочени при нас и да се лекуват навреме, без да бъдат хоспитализирани.

- Какво ще препоръчате на колегите си от доболничната помощ, за да не стигат при Вас пациентите в критично състояние?
- Моля колегите да погледнат протокола и да правят изследвания и рентгенографии. Когато видят резултатите от изследванията, ако не искат да се занимават с лечение, нека да ги насочват към болница, за да им бъде определено адекватно лечение. Така ще бъде изписана навреме адекватната терапия в пълния ѝ обем. Препоръчвам на тези пациенти, които не могат да стигнат до колегите от доболничната помощ, да отидат в ковид зоните, където ще ги оценят и определят за лечение.

Коментари към новината

Още новини от Здраве