Новини от област Стара Загора и България

Не е ясно от кога

50% от началните класове в Стара Загора започват присъствено обучение

50% от началните класове в Стара Загора започват присъствено обучение
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Над 50% от учителите в Община Стара Загора са без зелен сертификат

Около 50% от паралелките от първи до четвърти клас в Община Стара Загора ще започнат присъствено обучение. Това означава, че над половината от родителите в тези класове са дали съгласието си децата им да бъдат тествани.

От 237 паралелки в общината от първи до четвърти клас, 114 ще тръгнат на училище, съобщи началникът на отдел „Образование“ в Община Стара Загора – Станимира Димитрова.

Над 70% от паралелките ще се върнат за присъствено обучение в Начално училище „Димитър Благоев“, Второ ОУ „П.Р. Славейков“, ОУ „Кирил Христов“, Пето основно училище, Средно училище „Железник“, СУ „Максим Горки“ и в ОУ в село Хрищени. В училището в Хрищени ще учат присъствено всички паралелки – общо 3 на брой.

Има и училища в община Стара Загора, в които няма да се възобнови присъствено образователният процес. Това са началното училище в кв. Зора, основното училище в кв. "Самара", СУ „Христо Ботев“, както и училищата в 8 села на община Стара Загора. В тези училища родителите, които са дали съгласие децата им да учат присъствено са по-малко от 50%.

Притесненията на родителите са свързани със самото провеждане на тестовете, недобрата им информираност за начина, по който ще се тестват децата, казват от инспектората.

От отдел „Образование“ смятат, че от МОН са предоставили пълна информация за процеса на тестване, има и обучително видео, което дава добра представа за начина на организация.

Директорите в старозагорските училища са стартирали организация по процеса на тестване на учениците. Те набират доброволци със зелен сертификат – родители, учители.

Над 50% от учителите в Старозагорска община нямат зелен сертификат. По тази причина, всички те ще трябва да се тестват на място, в училище два пъти седмично – в понеделник и четвъртък. Така ще се осигури безопасна училищна среда.

Средствата за тестовете ще бъдат осигурени на училищата от държавния бюджет. От там ще постъпят пари и за възнаграждение на учителите, които ще се включат доброволно в подпомагане на процеса на тестване на децата.

Тестването на учителите ще става преди тестването на учениците. Директорът на училището трябва да определи длъжностно лице, което да следи целия процес.
В РУО – Стара Загора все още няма информация кога ще могат да  получат тестовете за децата от Старозагорска област.

На този етап все още не се знае кога ще започнат присъствените занятия в областта.

Още по темата: Учениците в Стара Загора остават на онлайн обучение неизвестно докога

Коментари към новината

Още новини от Образование