Новини от област Стара Загора и България

Подписват договорите за компенсация на бизнеса заради скъпия ток

1020 09/11/2021 09:56 Икономика Бизнес
Подписват договорите за компенсация на бизнеса заради скъпия ток
Divident.€U Divident.€U

Плащанията ще се извършат след получаване на положително становище от ЕК

Министърът на енергетиката Андрей Живков започна подписването на типови договори във връзка с изпълнението на програмата за компенсиране на бизнеса заради растящите цени на електроенергията, съобщават от пресцентъра на министерството.
Такива договори, с които стартира практическото изпълнение на програмата, ще бъдат сключени с търговците на електрическа енергия, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават директно на крайни небитови клиенти и оператора на организирания борсов пазар на електроенергия. Първи сред тях, в рамките на утрешния ден са поканени ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД, ЕСО ЕАД, АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД, Енерго про, ЧЕЗ и ЕВН.

Сключването на договорите е необходим етап от реализацията на програмата за компенсиране на бизнеса, която предвижда всички небитови крайни клиенти да бъдат подпомогнати с по 110 лв. за всеки мегаватчас използвана електроенергия. Програмата действа в период от два месеца – октомври и ноември, като плащанията по договорите ще се извършват след получаване на положително становище от Европейската комисия.

Коментари към новината

Още новини от Икономика