Новини от област Стара Загора и България

До обяд

9 от общо 24 паралелки в старозагорското Пето основно училище дадоха съгласие за тестване

9 от общо 24 паралелки в старозагорското Пето основно училище дадоха съгласие за тестване
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Срокът за подаване на декларации от родителите, даден от МОН, изтече на обяд

До 12,30 часа днес родителите на децата от едва 9 от общо 24 паралелки от първи до четвърти клас в старозагорското Пето основно училище „Митьо Станев“ са дали съгласие децата им да бъдат тествани.

"Ще удължим срока с няколко часа, очакваме да пристигнат още декларация", каза за Divident.EU директорът на училището Димитрина Йовчева. Тя допълва, че най-вероятно окончателната бройка на тези, които ще учат присъствено ще стане ясна в следобедните часове.

От 9-те паралелки, които ще учат присъствено, над 50% от родителите са дали съгласие децата им да бъдат тествани срещу COVID-19.

В старозагорското Пето основно училище учат 530 ученици от 1 до четвърти клас, като първокласниците са общо 131. „Това, което притеснява родителите е, че децата им ще бъдат тествани от хора, които нямат медицинско образование. Те се съмняват и в здравословното им състояние, не от самия процес“, коментира директорът на училището. Според нея, родителите на първокласниците имат пълно доверие на началния учител, но той няма да бъде достатъчен, за да се справи сам с всички ученици.

До този момент в процеса на тестването са привлечени и учители от прогимназиалните класове, които доброволно са се натоварили със задачата да помагат, хора от помощния персонал, както и възпитатели. Всички те са ваксинирани.

По няколко души ще бъдат необходими във всяка една паралелка от 1 и 2 клас, за да може да се провери здравословното състояние на всички деца. Преди преминаване към тестване и присъствено обучение, ръководството на Пето основно училище „Митьо Станев“ е притеснено от няколко неща.

На първо място, все още няма Заповед от министерство на образованието, в която са посочени всички стъпки по тази нова за училищата дейност. От ръководството чакат и писмо от МОН, в което да бъде упоменато от коя дата децата тръгват на училище.

"Наши родители, които са юристи, ни казват, че нарушаваме Закона, когато се правят в училище медицински изследвания от хора, които не са медицински специалисти, казва Йовчева. Другото притеснение на ръководството е свързано с въпроса къде ще се изхвърля биологичния материал от тестовете. Не е ясно и какво ще става с материала от положителните тестове.

От Регионално управление на образованието съобщиха, че ще пътуват до София, за да вземат от там тестовете за всички старозагорски училища.

Коментари към новината

Още новини от Здраве