Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Училищни директори настояват в писмо до МОН децата да се тестват вкъщи

Училищни директори настояват в писмо до МОН децата да се тестват вкъщи
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Подписка от  546 училищни директори в страната беше изпратена тази сутрин до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и до министъра на образованието и науката акад. Николай Денков.
Те се обръщат към тях с искане да бъде изменена заповедта на министъра на здравеопазването от 03.11.2021 г., в която се разпорежда в училищна среда от училищата да се провеждат неинвазивни бързи антигенни тестове на учениците от първи до четвърти клас с цел възстановяване на присъствен учебен процес от 10 ноември.

Директорите искат да се предостави възможност на родителите да правят тестовете на децата си в домашни условия и след резултата, децата да бъдат водени в училище, като представят теста за доказателство.
„Независимо от опасенията за липса на развито самосъзнание и отговорна гражданска позиция, смятаме, че може да се опрем и доверим на активната ангажираност на родителите и да проявим „общо усилие“ и като общество да се справим“, се казва в писмото на директорите. Писмото беше подкрепено и от старозагорски директори на училища. 

Директорите искат тестване в домашни условия с осигурени от МОН тестове, защото правенето на тестове в училищна среда на първо място би довело до карантиниране на цели паралелки при положителен тест. На второ място изискването детето да не се храни и пие 30 минути преди тестването, според директорите е неизпълнимо.
Според тях пътуващите ученици, които правят тестовете си в училище, са потенциални заразители, защото пътуват повече от 15 минути в автобус, а в приемните училища и близо един час и е известно, че децата не винаги носят правилно защитната си маска.
„Учениците, които се обучават в средищни училища и са пътуващи от едно населено място към друго, са над 20 хиляди в начален етап. В един автобус от едно населено място се извозват ученици от различни класове и паралелки. Да помислим и за шофьорите и придружаващите учители в тези автобуси, евентуално заразяване и смърт от Ковид-19 на тестващите би довело до иницииране на трудова злополука от служителя или неговите наследници“, се казва в писмото.
Директорите подчертават също, че учителите са силно обезпокоени за собственото си здраве и живот. Директорите не могат да задължат никого от педагогическия и непедагогическия персонал да изпълнява задължения, извън неговите функционални такива, разписани в Закона, подчертават директорите.

Отказите на учителите и другия персонал да извършат тестването ще постави в огромно противоречие родители срещу учители, което ще нарасне в огромно обществено недоволство и ще намали доверието в училището като институция, отбелязват още те.
В края на писмото си, директорите съобщават, че категорично се дистанцират от разпространените в интернет обявления за протестни действия от страна на родители и учители в различни градове на страната. „ На база описаните доводи, долуизброените директори считаме, че незабавно трябва да се измени заповедта на Министъра на здравеопазването и да се позволи правенето на бързи антигенни тестове от родителите в домашни условия и резултатът да се показва за вход в училището, като осъзнаваме важната задача, която като министри имате в момента, а именно запазване на общественото здраве!“, се казва в писмото.

Днес в 12 часа изтича срокът, в който родителите трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани в училище.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество