Новини от област Стара Загора и България

В Казанлък

Журналист влезе за втори път като доброволец в ковид отделение

Журналист влезе за втори път като доброволец в ковид отделение
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Кореспондентът на БНТ и БГНЕС за Старозагорски регион Иван Янев за втори път стана доброволец в ковид отделението на казанлъшката общинска болница. „Положението тук е тежко, има нужда от лекари, медицински сестри“, сподели за Divident.EU Иван Янев.

Иван Янев зад камерата„Помагам като санитар в отделението за ковид болни. Всички пациенти тук са в тежко състояние и затова са на кислород. Занимавам се предимно с почистване, дезинфекция, водя болни до рентгена“, казва журналистът.

„Почувствах необходимост да помогна и влязох. Миналата година изкарах 10 дни в отделението. Този път до тук имам 3 дни. Наложи се да прекъсна, защото вчера почина от ковид братовчедка на съпругата ми, която беше едва на 31 г.“, споделя Иван Янев. Самият той е ваксиниран и спазва всички противоепидемични мерки, които се изискват за работа в отделението.

За отговорността и трудните дежурства Иван Янев написа следното в профила си във фейсбук:
„Една година по-късно. Връщам се в ковид отделението на казанлъшката болница. Не като пациент. За щастие.
Страшно е. По-страшно от миналата година.

Заварвам д-р Vildan Sirakova след нощно дежурство. Беше си слаба и тогава. Днес обаче са останали само очите й. Изтощена до крайност. Тръгна си час след края на дежурството.
Д-р Михайлов не знам кога спи. Имам чувството, че е бездомен и живее в болницата. Винаги е там - денонощно.
Д-р Велева говори с детето си по телефона, и обяснява как вчера е била дежурна, днес е на работа, утре също ще бъде, но когато дежурствата й свършат, ще направи каквото иска детето от нея... Надали ще е скоро.

Пациентите не спират да прииждат. Нямат сатурация. Не дишат. Белият дроб отказва да се подчинява... Гледат втренчено. С вперен поглед и молба за глътка въздух... А въздух има само в бутилки. Като консерви за зимата. Тя обаче още не е дошла. Глупаво ще бъде да оползотворим "консервите" преди да е настъпил сезонът им.
Пазете се! Пазете и лекарите!
Утре ще отида пак. В другиден - отново. И така още няколко дни. Ще устискам. Моля се да го направят и те...“

Коментари към новината

Още новини от Общество