Новини от област Стара Загора и България

Парламентарни избори 2021

Създател на първия български компютър е втори в листата на ИТН - Стара Загора

инж. Иван Кючуков
Създател на първия български компютър е втори в листата на ИТН - Стара Загора
Парламентарни избори 2021 Парламентарни избори 2021

Винаги сме били честни с избирателите, така ще бъде и занапред, казва инж. Кючуков

Иван Кючуков е втори в кандидат-депутатската листа на „Има такъв народ“ в Стара Загора. Той е инженер със специалност „Двигатели с вътрешно горене“. Участвал е в разработването на първия български компютър Правец 8D.

След висшето си инженерно образование, завършва техническата академия на General Motors. Над 26 години е работил в системата на GM като сервизен инженер и гаранционен администратор. През 2013 г.става един от първите сервизни инженери на GM, който се занимава с електрическите автомобили на компанията.

След оттеглянето на компанията от България, Кючуков става технически директор в „Юнион Ивкони“. С автобусен транспорт се занимава повече от година.

В 46-я парламент Иван Кючуков е член на Комисията по транспорт и съобщения, както и на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии.

- Инж. Кючуков, участвал сте в разработването на първия български компютър. Кои бяха най-интересните моменти по работата при създаването му?
- Първият разработен български домашен компютър е Правец 8D. Той излезе през 1985г. и е изцяло българска разработка. Тогава технологиите напредваха много сериозно и страната ни имаше авторитет на технологичен гигант. По това време бях ученик в Техникума по електроника и изчислителна техника в София. Бяхме първият курс на Техникума по електроника – специалност изчислителна техника.Избраха няколко ученици, сред които и мен, за да ни включат в екипа, който създаде компютъра.

Участвахме както в хардуерното създаване, така и в асемблирането на базовия софтуер към компютъра. Технологиите, както се досещате, бяха много назад в сравнение със сегашните – външната памет на компютъра беше с касетофон. Въпреки всичко, ентусиазмът не ни попречи да направим и продаваме компютъра. От Правец 8D бяха продадени около 1500 бройки. В техникума основахме един от първите изчислителни центрове извън големи институти. Впоследствие създадохме и софтуера за Правец 16, който също е чисто български.

- Как попаднахте в партията на Слави Трифонов?
- Преди повече от 25 години, съвсем случайно по линия на автомобилите, се запознах със сценаристите на партията и по-точно с Тошко Йорданов, Драго Петров и станахме приятели. След това се запознах със Слави и с целия екип. Минахме през хубаво и лошо заедно – ходих с децата си да ги гледам, включително помагах в пренасянето на техниката, когато предаването се излъчваше по кабеларките. Аз видях в тези момчета ентусиазирани, млади, честни хора, отговорни и необвързани с никакви задкулисни игри. Тази честност се предава днес и в партията – каквото сме обещали на хората, това ще се случи.

- Бяхте ли коректни с хората, когато не успяхте да съставите правителство?
-Ние в нищо не излъгахме хората. Имахме една грешка, която отчетохме – много от нещата премълчавахме и преглъщахме, докато всички останали излизаха и говореха - в повечето случаи неистини. Например, на преговорите с „Демократична България“нашето ръководство излезе с политическото ръководство на „Изправи сеБГ.Ние идваме!“ и казаха : Ние се разбрахме. Имаме общи политики, ще направим правителство. Само 2 часа след това от „Демократична България“ декларираха в парламента точно обратното. Политиката е мръсна работа в момента и докато тя не се промени, няма как да вървим напред.

- Имате ли доверие, че може да се променят нещата в България и да се обърне отношението на българите към политиците?
- Ако мислехме, че няма да можем да направим промяна, нямаше да се захванем. Както казва нашият лидер Слави: „Ние не сме жадни за власт, жадни сме за справедливост“. По тази причина ние влязохме сериозно в политиката. И занапред ще променяме политиката.

В началото партията имаше нужда от изчистване. Сега тя работи прекрасно, както трябва да работи един смазан, перфектен часовник. Силно разчитам на нашите симпатизанти. Ако ние сме успели да кажем на хората това, което искахме да им кажем след 46 –я парламент и те са ни разбрали правилно, то нас ни очаква посока само нагоре.

-В 46-я парламент бяхте член на Комисията по транспорт и съобщения.Какво успя да свърши тази комисия за краткия си живот и какво предстои?
- Транспортната комисия беше пълен провал. Тази комисия за 2 месеца успя да се събере един път и половина, а председателят ѝ не присъства на сбирките. В тази комисия най-активни бяхме ние и БСП. Можехме да свършим важни неща. Искахме в транспортната комисия да отпадне рекета към шофьорите, тези допълнителни 10-15 лева, които се вземат за стикерите за еконормите на автомобилите. Те са напълно безсмислени.

- Кои са проблемите на транспортния бизнес и какво трябва да направи държавата, за да се преодолее кризата?
- Освен ковид ситуацията, в момента транспортният бранш е силно притиснат от цената на горивата. Практически превозвачите не могат да си позволят да повишат цените на билетите и на всичко останало, тъй като това ще рефлектира върху хората. Като начало, държавата трябва да намали ДДС за този бизнес по същия начин, по който беше намален на туризма и ресторантьорите. ДДС трябва да падне поне на 9%. На второ място, държавата трябва да субсидира тези фирми. Фалираха между 18% и 23% от транспортните фирми в страната, а оборотите дори на големите компании намаляха с 60%-70%.
Транспортният бизнес е поне 24% от бизнеса в България. Сами си представете колко хора работят в него. Правителството трябва да има ясна позиция за проблемите. Тези хора трябва да останат в България, да работят и след като кризата отмине.

-Наскоро млад шофьор от Стара Загора блъсна с колата си три жени, като едната от тях остана инвалид за цял живот. Какво трябва да се промени, за да намалеят подобни случаи в България?
- Проблемът при младите шофьори е свързан с примера на по-възрастните. Участвах в дебат с Европейската комисия по безопасност по тези въпроси. Стигнахме до общото мнение, че шофьорските курсове в България трябва да бъдат променени. Не може всеки, който изкара 5 или 6-месечен курс за инструктор да купи кола и да започне да обучава. На времето имаше полигон, сега няма нищо. Трябва да има също честно и строго правосъдие.

- Кои са според Вас основните проблеми на Стара Загора и какви ще бъдат ангажиментите Ви за решаването им?
-Баща ми е родом от старозагорското село Пъстрово и съм емоционално свързан със Стара Загора. Почти всичките ми роднини живеят в този край. Малката ми дъщеря пък завърши Медицинския университет в Тракийския университет.
Не съм голям специалист в енергетиката, но тук проблемът е бъдещето на комплекса „Марица Изток“. На първо място, ние трябва да отложим затварянето на комплекса, защото този проблем е свързан с десетки хиляди съдби. Освен това, проблемът касае и енергийната сигурност на държавата. През следващите години усилията ни трябва да бъдат насочени към модернизация на комплекса. През времето обаче, докато тече тази модернизация, ние трябва да се стремим да развием и други бизнеси в региона. Трябва да възобновим някои от производствата, които преди прославяха града и региона. За това се изисква време и усилия, но ние сме решени да върнем икономическия облик на Стара Загора.

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е пресътъпление.

Коментари към новината

Още новини от Политика