Новини от област Стара Загора и България

Нова надежда

Великобритания одобри лекарство за домашно лечение на Covid-19

17166 05/11/2021 08:46 Здраве Лечение
Великобритания одобри лекарство за домашно лечение на Covid-19
Divident.€U Divident.€U

Великобритания стана първата страна в света, която одобри употребата на лекарство срещу Covid-19. Това е препаратът молнуприравир (Molnupiravir), който първоначално е бил разработен за лечение на грип. Това съобщи bTV.

Лекарството може да се приема у дома. Изследванията показват, че хапчето сваля с 50% риска от хоспитализация или смърт при пациенти с коронавирус.

Таблетката вече се произвежда от две компании. Тя се приема два пъти дневно от пациентите. Лекарството е най-ефективно, когато се приложи до 5 дни след появата на първите симптоми.

Новото лечение е насочено към ензим, който вирусът използва, за да създаде свои копия, като въвежда грешки в генетичния код на човешките клетки. Така размножаването на вируса се предотвратява и лекарството поддържа сравнително ниски в тялото, намалявайки тежестта на заболяването.

Производителите казват, че лечението с молнуприравир е еднакво ефективно и срещу новите варианти на вируса. Регулаторният орган за лекарствата на Обединеното кралство ще разреши таблетката да се прилага при хора, които имат лек до умерен ковид и поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване – затлъстяване, напреднала възраст, диабет или сърдечно заболяване.

Клинично проучване на молнуприравир върху 775 пациенти, които наскоро са се заразили с ковид, установяват, че едва 7.3% от тях, получили лекарството, са хоспитализирани. Затова препоръката е молнуприравир да се приема веднага след появата на симптомите.

Обединеното кралство е закупило 480 000 курса на лечение. Първите доставки се очакват още през този месец.
Наскоро лекарството е било поръчано и от САЩ, които за 1,7 милиона курса са платили около 1 милиард долара. Това означава, че един курс на лечение струва около 700 долара.

Поръчки за доставка на молнуприравир са направени и от Сингапур, Австралия, Южна Корея.

Европейският лекарствен регулатор също прави стъпки за разрешаване на употребата на новото лекарство срещу ковид. За да скъси срока, европейската агенция по лекарствата ще издаде само научна препоръка върху анализ от данните на изпитанието, оставяйки на властите на всяка държава от съюза да преценят дали да го допуснат за лечение на територията си.

Коментари към новината

Още новини от Здраве