Новини от област Стара Загора и България

Първи случай на ковид мутацията Делта плюс в Стара Загора

Първи случай на ковид мутацията Делта плюс в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Стара Загора е един от шестте града в България, в които за първи път е установен новият вариант на Covid-19 - Делта плюс. Делта вариантът на SARS-CoV-2 е причислен от СЗО към вариантите с повишено значение за общественото здраве.

Към 1 ноември новата мутация Делта плюс е била засечена в 13 от общо 447 клинични проби. Всички останали проби са Делта вариант на SARS-CoV-2.

Пробите с Делта плюс са изпратени в НЦЗПБ в периода 30 септември – 12 октомври. Те са от 9 медицински заведения от 6 области на страната: Благоевград - 2, Бургас – 4, Варна – 2, Кюстендил – 1, София град – 3 и Стара Загора – 1. Пациентите са на възраст от 13 до 82 г. Четирима от тях са на възраст между 13 и 17 години.

Един от диагностицираните Делта плюс пациенти е настанен в болница, един е излекуван, останалите 11 заразени са на домашно лечение.

Няма доказателства, че новата мутация "плюс" е по-опасна от Делта. При нея застрашени остават по-възрастните хора, при които заболяването протича тежко.

Щамът за първи път беше засечен във Великобритания, където здравните служби обявиха, че вариантът Делта плюс е с около 10% по-заразен от Делта.

Коментари към новината

Още новини от Здраве