Новини от област Стара Загора и България

Парламентарни избори 14 ноември 2021

Евродепутатът Цветелина Пенкова: Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и търпи промени

Евродепутатът Цветелина Пенкова: Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и търпи промени
Съдържание от Коалиция БСП за България Съдържание от Коалиция "БСП за България"

Ако Планът за възстановяване и устойчивост, който България внесе, бъде одобрен от ЕК, той може да претърпи изменения при необходимост. Измененията могат да бъдат правени при промяна на социалната и икономическа обстановка в държавата. Това каза в Стара Загора евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент - Цветелина Пенкова, която участва в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в европарламента.

Пенкова заедно с водача на листата на „БСП за България“ – Георги Гьоков и останалите  кандидат-депутати на левицата взе участие в срещата „Когато младите говорят…#Еuphoria“.

Основните изисквания, на които трябва да отговаря Плана за възстановяване са няколко. На първо място, 37% от средствата, заложени като стратегия, трябва да бъдат насочени към зелени проекти, а около 20% - за иновации и технологии.

Голяма част от финансирането по Плана за възстановяване, както и финансирането за следващия програмен период, ще бъде с основен фокус „Иновации и технологични разработки“.

Цветелина Пенкова допълни, че България трябва да има много ясен план и стратегия за развитие на енергетиката си с хоризонт поне от 20 години. „Трябва да се прецени - ще се намаляват ли мощности, в какъв порядък, с какво ще бъдат заменени те, какво препитание ще се предложи на хората в съответните региони“.

Ясната стратегия за реформи ще даде възможност на страната ни да получи  първоначалните средства по Плана за възстановяване и устойчивост, посочи евродепутатът. Според нея, ако България беше подала в ЕК Плана си във варианта, подготвен от предишното правителство, той нямаше да бъде одобрен.

„Срещнах се с ръководствата на топлоцентралите и на „Мини Марица-изток“. Там хората искат да знаят какви са сроковете, каква е държавната стратегия и какво е отношението към тях, за да планират как да се отнесат към хората си и мощностите, които управляват“, каза Пенкова. Според нея добър пример в областта на трансформацията на енергетиката от въглищно производство към зелена енергия дава Германия.

Там в момента разчитат на 50% ВЕИ, докато преди 20 години основен източник на енергия са били въглищните централи. Този пример показва, че и най-енергоемката икономика в Европа може да се справи със зеления преход, смята Пенкова.

Общинската организация на БСП призова за научно решаване на проблема с въглищните централи и създаване на научен, технически съвет.

Георги Гьоков допълни, че БСП ще държи и занапред на научните решения и осигуряването на достатъчен финансов ресурс за тях. „Крайно време е да се излезе с информация за хората кой какви документи е подписал, както и какви са задълженията ни и сроковете по зелената сделка“, каза още Георги Гьоков.

На срещата с Цветелина Пенкова, бяха поставени и основни проблеми за Старозагорски регион, свързани с възможността за алтернативни инвестиции и нови производства.

Участниците в дискусията се обединиха около идеята за общоевропейска политика, която да гарантира конкурентността на българския, европейски и световен пазар, както и че образованието има ключова роля, за да постигне повече България във всяка една сфера.

Коментари към новината

Още новини от Политика