Новини от област Стара Загора и България

Водещи компании в страната отвориха виртуално вратите си за най-малките българи

3094 03/11/2021 12:09 Икономика Бизнес
снимката е от издание 2019 г.
Водещи компании в страната отвориха виртуално вратите си за най-малките българи
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Сред основателите на проекта е ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3"

Девет водещи в своите сфери компании отвориха вратите си виртуално за над 400 зрители на живо, за да представят 23 професии, ключови за енергийния, банковия, софтуерния, логистичния и минния сектор.
“Децата ни са важни! Независимо от всичко, компаниите продължават да отварят врати и виртуални стаи, за да се срещат с младите хора и да им разказват за своите професии. Каквито и професии да изберете, грижете се за планетата, бъдете полезни и щастливи!”, отправиха послание организаторите от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД). „Гордея се с труда на моите родители“ е проект, който стартира през 2012 г. и се провежда ежегодно, запознавайки децата с ценността на труда и значимостта на всеки отделен човек за компанията, в която работи.

Различните професии се представят по увлекателен начин, а видеата остават на разположение за всеки, който иска да запознае децата си по-късно с тях.
Над 20 компании от 19 града на страната участват в проекта „ Гордея се с труда на моите родители“. През годините отделните компании са представили повече от 100 професии от различни сектори на икономиката.

.„За нас „Гордея се с труда на моите родители“ е изключително значим и ценен проект, тъй като е насочен пряко към ранното професионално ориентиране на най-ценното ни –нашите деца. Нещо повече –освен полезен за децата, проектът е много добре приет и от служителите, защото създава усещане за заедност, ангажираност и принадлежност“, споделиха от „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Компанията е сред основателите на проекта и е неизменен участник в него още от първото му издание. Тази година професионалистите от „КонтурГлобал Марица Изток“разказаха на децата как се произвежда тока, който всички ползваме в ежедневието си и кои професии са пряко свързани с него, като оператор на енергоблок и специалист.
„Стотици деца се запознаха с калейдоскоп от професии по време на деветото издание на „Гордея се с труда на моите родители“ Представянията са по насоки, разработени съвместно с Фондация на бизнеса за образованието.
В представянето участваха също „Асарел Медет“, „Овергаз“, „ТехноЛогика“, ОББ, ДЗИ и др.

На разположение на децата вече е и видео-разказа„Защо мама и татко ходят на работа във фирма?“, чиято премиера беше по време на изданието на проекта през 2020 г. Увлекателният видео разговор между председателя на БМГД Огнян Траянови 10-годишния Георги Генев разказва за произхода и смисъла на парите, за възникването на професиите и колко е важен изборът на кариерен път. Това бе първото събитие от емблематичните два форуми за младежко кариерно ориентиране на Българската мрежа на глобалния договор на ООН –„Гордея с труда на моите родители“ и „Базар на професиите“.

В края на месеца, на 26 и 27 ноември, седмият Базар на професиите ще затвърди позицията си на най-голямото публично изложение за представяне пред ученици на професии от компании и професионалисти. Хибридният формат на събитието, комбиниращ възможност за виртуални разходки, стрийминг и присъствие на живо, отново ще даде възможност на деца и младежи да се запознаят с широка палитра от професии и перспективи за реализация.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика