Новини от област Стара Загора и България

Парламентарни избори на 14 ноември

Радослав Василев от „Продължаваме промяната“: Ще върнем младите хора в България

9549 02/11/2021 11:30 Политика Избори 2021
Радослав Василев от  Продължаваме промяната : Ще върнем младите хора в България
Парламентарни избори 2021 Парламентарни избори 2021

Радослав Василев е на 29 г, роден е в Раднево. Той е трети в кандидат-депутатската листа на коалиция „Продължаваме промяната“. Винаги се е вълнувал от политиката, но не е членувал в политическа партия до момента. Казва, че в Кирил Петков и Асен Василев е припознал лидерите, които ще променят България. Вярва, че е възможно корупцията да бъде заличена от живота на българите.

Радослав завършва ПГСАГ „Лубор Байер“ в Стара Загора. След това учи бизнес икономика в УНСС. Записва магистратура по публичен мениджмънт в Нов български университет и учи по програма „Еразъм“ в университета в Бреша, Италия. Програмата, по която се обучава е „Лидерство и публичен мениджмънт“.

Успоредно с обучението си, Радослав се занимава с маркетинга и търговията на две големи български компании. След като завършва обучението си в Италия, се завръща в Стара Загора, за да развива семейния бизнес, който е в областта на външната и печатна реклама и недвижимите имоти.

Харесвам работата си, защото в нея има голям потенциал за развитие, казва Радослав Василев. Ковидът повлия на рекламния пазар, но се справяме, споделя той.

- Господин Василев, как попаднахте в листата на „Продължаваме промяната“ и какъв беше мотивът Ви да се кандидатирате за народен представител?
- Винаги съм имал интерес към политиката. Познавам дейността на Кирил Петков още преди да излезе на политическата сцена. Когато двамата с Асен Василев заявиха, че ще правят проекта „Продължаваме промяната“, бях твърдо уверен, че това са правилните хора, от които има нужда България. Това са лидерите, които съм търсил за себе си, за да тръгна към политиката и аз.
Доверие да вляза в кандидат-депутатските листи ми гласува областният лидер на „Продължаваме промяната“ – Радослав Рибарски. Трябваше да отговаряме на определен профил – да не сме членували в повече от една партия, да не сме били зависими от системата до момента. В нашата малка фирма всичко е прозрачно, нямаме какво да крием. Не сме зависими от никого и работим здраво.

- Какво Ви казват хората, когато се срещате с тях по време на предизборните си обиколки?
- Бяхме с колегите от „Продължаваме промяната“ на обиколка в Северна България и останах много приятно изненадан как ни посрещат хората. Прави ми впечатление, че те са изгубили всякакво доверие в политиката. Аз не се смятам за политик в момента. Умея да работя и искам да върна вярата на хората, че нещата в България могат да се случват по правилния начин.

- Вярвате ли, че е възможно корупцията да изчезне напълно в държавата?
- Сигурен съм, че е възможно, затова съм в тази формация. Първо, основно и най-важно правило – нулева корупция. Това е решението на всички проблеми. Средства има, но са грешно усвоявани и неправилно управлявани!

- Вие сте представител на малкия бизнес. Доколко адекватни бяха мерките на държавата за подпомагане на малкия бизнес в ковид кризите?
- През последната година малкият бизнес беше напълно изоставен от държавата. Мярката 60:40 не се оказа работеща. Всеки трябваше да се оправя, както намери за добре. В нашата малка фирма закрихме част от дейността си и се наложи да освободим 8 души от работа. Имахме детски парти център, който фалира. Ресторантьорският и хотелиерският бизнеси също не получиха необходимата подкрепа от държавата.

- Не са много младите хора от Раднево, които са се завърнали да живеят и работят в родния си край. Какво Ви задържа в нашия регион?
- Върна ме на първо място семейството и на второ място - работата. Аз обичам в живота си да виждам, че трудът ми дава резултат и променя нещата към добро.

Много мои приятели са склонни да се върнат по родните си места ако на първо място имат привлекателна работа, както и добри условия за живот, за спорт, социални дейности, забавления и др. Повече инвестиции в регион Стара Загора, биха върнали младите хора в него.

- На какво се дължи според Вас фактът, че България е първа по смъртност от ковид в света?
- Причината се корени в проблемите на здравната ни система, лошото състояние на общинските болници, липсата на кадри. Пари има за здравеопазване, въпросът е в начина на управление на тези средства. Спрат ли кражбите, корупцията, нещата ще си дойдат на мястото.
Необходимо е да въведем система, която да спре изтичането на здравни кадри от държавата, която осигурява бърз достъп и качествени болнични услуги, електронно здравеопазване, приоритетно разгръщане на детското здравеопазване.

Типичен пример за това какво се случва с общинските болници в страната е случаят с общинската болница в родния ми град Раднево, където на практика видяхме как става източването на средства.

- Какви промени предвижда „Продължаваме промяната“ в сектор здравеопазване?
- Първото правило, залегнало в нашата програма, е нулева корупция, активен контрол и прекратяване на порочните практики при разходите за здравеопазване, контрол над обществените поръчки. Трябва да има едно максимално съотношение между най-ниското и най-високото заплащане в болницата.

- Вие сте от малък град в България, в който всеки ден идват на работа стотици хора от други региони. Кои са днес основните проблеми на Раднево?

- Основният проблем е липсата на яснота за бъдещето на комплекса „Марица Изток“ и от тук страхът на хората да не останат без работа. 12 - 13 000 души са пряко заети в комплекса. Бих казал, че всеки от нас, дори да не работи в енергетиката, е повлиян от развитието ѝ. Около 30% от електроенергията на страната идва от „Марица Изток“. Електропреносната система на държавата не може да съществува без комплекса.

Според мен, комплексът „Марица Изток“ трябва да работи максимално дълго време, но през тези години трябва усилено да се търсят алтернативни варианти.

Друг основен проблем не само в Раднево, но и за целия Старозагорски регион, е липсата на чуждестранни инвестиции. Хубаво е да се развива комплекса, но имаме нужда и от друга индустрия, от нови инвестиции. Все повече млади хора искат да се върнат в България. Ако има големи предприятия, ако има работа и адекватно заплащане, те ще се върнат тук.

- Каква е личната Ви кауза, ако станете депутат от Старозагорски регион?
- Интересите на хората от региона са и мои интереси. Искам да видя тук нови инвестиции, защото икономиката е в основата на по-добрия живот. Икономически силен регион и нулева корупция ще накарат хората да се завърнат обратно в родните си места.

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари към новината

Още новини от Политика