Новини от област Стара Загора и България

Мерки срещу ковид кризата

Стойчо Кацаров: Обмисляме въвеждането на локдаун

Стойчо Кацаров: Обмисляме въвеждането на локдаун
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Ако сегашните противоепидемични мерки не дадат резултат и се стигне до претоварване на болниците, локдаунът е последната ни възможност. Това означава пълно спиране на всякаква стопанска и обществена дейност, за да се прекъсне веригата на предаване на заразата. Това каза в сутрешния блок на BTV здравният министър Стойчо Кацаров. Според него България преживява най-тежката от трите вълни на коронавирус, броят на заразените е с 25% по-висок от предишните. Ситуацията с реанимационните легла и интензивните отделения е на критична, на ръба.
При сегашните обстоятелства, планът на служебното правителство вече предвижда пълно затваряне на държавата. Ние обаче дадохме възможност да не се стига до там при условията на зелен сертификат, тоест при условията на осигурена безопасна среда, каза здравният министър.

ой подчерта, че решението за локдаун ще се вземе на база оценка на цялостната ситуация, тенденцията и всички медико-статистически показатели в държавата, които стриктно се следят.
Според Кацаров, един от големите проблеми в кризата е, че държавата е в предизборна ситуация от 6 месеца. Според него, изборите нямат нищо общо с предприетите в момента противоепидемични мерки в държавата.
„При предстоящите избори приемаме, че те ще представляват повишен риск за предаване на епидемията, но въпреки всичко, изборите трябва да бъдат проведени. Това, което сме предприели като мярка е всички членове на избирателните комисии да бъдат тествани. Ако те нямат зелен сертификат, ще бъдат тествани в самия ден на изборите. Ще държим на повишено внимание към дезинфекцията, към отстоянията вътре в секциите и т.н., за да намалим до минимум риска от предаване на инфекцията“, каза още Кацаров.

Той съобщи в студиото на BTV, че всички сигнали за фалшиви зелени сертификати, които идват в здравното министерство, се изпращат на прокуратурата, за да ги разследва.
„Може да излъжете здравните власти, но не и вируса. Оставайки незащитени срещу него, рискувате не само собствения си живот, а и живота на близките си“, подчерта здравният министър.

Коментари към новината

Още новини от Здраве