Новини от област Стара Загора и България

Мерки

Щадящи тестове връщат в училище най-малките ученици

Щадящи тестове връщат в училище най-малките ученици
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Тестовете ще се правят два пъти седмично със съгласието на родителите

Два пъти в седмицата ще се правят щадящи тестове за ковид на децата в училище. По този начин ще могат възможно най-скоро да се върнат в училищата най-малките ученици – от 1 до 4 клас. На база на отделена слюнка ще може да се види дали детето е заразено с ковид или не. По този начин ще се избегне карантинирането на цели класове и в същото време ще се създаде безопасна среда на обучение.

За целта Министерство на здравеопазването още днес ще обяви поръчка за закупуване на тестовете. То внася в МС проектно постановление за осигуряване на 13 млн.лева, които ще бъдат необходими за закупуване на тестовете, стана ясно от пресконференция на служебния министър на здравеопазването Стойчо Капаров и на служебния министър на образованието- Николай Денков.

Подходът се прилага вече в много страни и е напълно щадящ за децата, обясниха двамата министри. Тестовете ще се извършват със съгласието на родителите.
Възможно е учениците да се върнат в класните стаи още в началото на следващата седмица. Това ще зависи от доставката на тестовете и организацията в училищата за прилагането им.
Ако тази мярка свърши добра работа при малките ученици, ще я приложим и в горните класове, обясниха служебните министри.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве