Новини от област Стара Загора и България

От началото на ноември

Бизнесът получава компенсация за скъпия ток от 110 лв./МВтч

655 22/10/2021 09:59 Икономика Бизнес
Бизнесът получава компенсация за скъпия ток от 110 лв./МВтч
Divident.€U Divident.€U

Над 630 000 фирми - всички, които купуват ток на свободния пазар в България ще получат компенсация от 110 лв./МВтч още от началото на следващия месец. Изплащането започва с получаването на октомврийските фактури и ще става чрез договори, сключени между Министерство на енергетиката и търговците на електроенергия. Мярката ще важи за октомври и ноември. За да бъде компенсиран бизнеса, ще са необходими 450 млн.лева, които ще дойдат от предсрочно взет дивидент от АЕЦ „Козлодуй“. По тази причина не се изисква актуализация на бюджета.

Това стана ясно на пресконференция на служебния министър Стефан Янев и министъра на енергетиката Андрей Живков.
До решението на служебното правителство се стигна в резултат на протеста на бизнеса срещу високата цена на тока на борсата, която застрашава дейността на фирмите и може да доведе до сериозно поскъпване на всички стоки и услуги. Искането на работодателите беше да получат 75 на сто от разликата между борсовата цена на тока прогнозната, определена от енергийния регулатор.

„Отпускайки тази помощ към бизнеса, ние не поставяме условия. Разчитаме на тяхната добросъвестност и солидарност със собствените им работници, снабдители, така че тази помощ да бъде използвана рационално и да не доведе до допълнителен натиск в цените на крайните изделия, които се произвеждат“, каза Янев.
Остава и помощта за малките фирми, които не са си избрали доставчик на ток. Те ще получават между 15 и 30 лв./ МВтч за използваната електроенергия.

Коментари към новината

Още новини от Икономика