Новини от област Стара Загора и България

Удължават срока на сертификата за преболедували на 12 месеца

Удължават срока на сертификата за преболедували на 12 месеца
Divident.€U Divident.€U

Предстои валидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19 да бъде удължена от 6 на 12 месеца, като те ще могат да се ползват на територията на страната, за нуждите на държавния здравен контрол.
Такива сертификати ще могат да получат всички преболедували коронавирусната инфекция, установено с PCR или антигенен тест. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг в МЗ. „Информационно обслужване“ АД работят усилено и ни увериха, че най-късно в понеделник ще могат да се издават сертификати за преболедували, установени с антигенен тест. Право да получат документа ще имат всички, диагностицирани с антигенен тест след 01.12.2020 г., когато официално за България антигенният тест е приравнен на PCR теста“, допълни здравният министър.

Това решение стъпва на становищата на експертните съвети по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология. В министерството вече е постъпила позицията на Експертния съвет по инфекциозни болести единодушно подкрепят удължаването валидността на сертификата. Постъпило е и становището на Експертния съвет по епидемиология, с главен координатор проф. Стоилова, като в документа също се изказва съгласие. До края на деня се очаква и позицията на проф. Мурджева и колегите ѝ от Експертния съвет по клинична имунология. В предварителен разговор от там също е изказана подкрепа.

До края на деня това ще бъде уточнено в заповедта на здравния министър за въвеждане на противоепидемичните мерки в страната. В заповедта ще бъде отразено и признаването на поставена първа доза от двудозовите ваксини за сертификат за ваксинация с валидност 1 месец, който да важи на територията на страната, до поставянето на втората доза от съответната ваксина.

Коментари към новината

Още новини от Здраве