Новини от област Стара Загора и България

Мерки

Стойчо Кацаров: Ако "зеленият сертификат" не даде резултат, минаваме към локдаун

Стойчо Кацаров: Ако зеленият сертификат не даде резултат, минаваме към локдаун
Divident.€U Divident.€U

Всеки седми, влязъл в болницата с диагноза ковид, умира, съобщи здравният министър

„Народът ни е изправен пред огромно изпитание. Повечето хора не си дават сметка каква е реалната ситуация. Вчера имаше близо 5 000 заразени, днес още толкова. От тези 10 000 души около 150 другата седмица ще са в болница“. Това каза в сутрешния блок на BTV здравният министър Стойчо Кацаров. Той допълни, че от сегашните 6000 души в болницата, 15% ще починат. Всеки седми, влязъл в болница от началото на пандемията умира, съобщи здравният министър.

Той призна, че се увеличава броят на заразените и че мерките, приложени в средата на септември не дадоха резултат, не помогнаха да се пречупи тенденцията на увеличаване на броя на заразените. „Сега сме изправени пред дилемата дали да наложим пълен локдаун или да опитаме с мярката, която се прилага почти в цяла Европа – да ограничим контактите чрез механизма на зеления сертификат. Предпочетохме сертификата, защото той дава възможност на хората да работят, да общуват. От нас зависи дали тази мярка ще има резултат“, допълни здравният министър.
Той не се ангажира кога евентуално ще бъде въведен локдаун, но подчерта, че здравното министерство няма да допусне ситуация, в която болниците не са в състояние да приемат повече хора.
„В България не използваме възможността да се ваксинираме, която е единствената работеща мярка - поне това е което виждаме в западните страни“, каза Кацаров.

Той поясни, че със зелен сертификат ще се влиза основно в местата, където се събират много хора - големи магазини, заведения и дискотеки, кина, ресторанти, конгресни мероприятия, изложбени зали. Той няма да е необходим за малките магазини, хранителните, както и тези, които продават стоки от първа необходимост.

Коментари към новината

Още новини от Здраве