Новини от област Стара Загора и България

Нови мерки

Въвежда се зелен сертификат от четвъртък

Въвежда се зелен сертификат от четвъртък
Divident.€U Divident.€U

Всички дейности, които се извършват на закрито, да се извършват само при наличието на зелен сертификат от страна на посетителите и осигурен на входа от организаторите на събитието контрол затова. Документът означава завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, антигенен тест за 48 ч. или PCR за 72 ч.
Заповедта на Министерство на здравеопазването влиза в сила от 00 ч на 21 октомври. Това каза служебният министър Стойчо Кацаров след почти цял ден обсъждане на мерките от експертите на ведомството след становища от всички РЗИ и всички заинтересувани страни.

Нараства броят на болните и починалите от коронавирус у нас, което налага въвеждане на нови противоепидемични мерки, уточни той.

Кацаров добави, че дебатът е бил между двата варианта - ограничаване и спиране на дейности или вход със зелен сертификат. Преобладаващото мнение и окончателното решение на експертите е да се заложи на зеления сертификат. Припомняме, в петък главният държавен експерт доц. Ангел Кунчев предложи зелен сертификат и нови мерки.

Изискване за зелен сертификат се въвежда за кина, театри, концерти, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. м, фитнеси, спортни зали, клубове, басейни, заведенията за хранене, хотели, пазари, тържища, базари, футболни мачове. Ако се провеждат екскурзии и друг вид туризъм - ще се случва със зелен сертификат на всички участващи.

Който не успее да въведе пропускане и контрол на влизане със зелен сертификат - няма да може да работи, категоричен бе Кацаров.

Преустановяват се свижданията в болници, социални услуги за деца и възрастни, диализни центрове и други да работят със зелен сертификат, това изискване се въвежда и за служителите на старческите домове в страната. В обществения транспорт няма да се въвежда зелен сертификат.

Възлагат се проверки на отговорните институции по общини и ведомства, кметовете могат да издават заповеди, като ги публикуват на интернет страницата на общините.

Всички контролиращи също задължително трябва да имат зелен сертификат. Зелен сертификат няма да се изисква за лица под 12 г.

Зелен сертификат няма да се изисква за аптеки и хранителни магазини. Всички РЗИ-та в страната имат налични безплатни антигенни тестове, предвижда се доставка на още. Те ще бъдат доставени по сертифицираните лаборатории, където ще се плаща такса само за обслужване, а ще се изпълняват безплатно за всички граждани - здрави и болни, ще се качват резултатите и хората ще се сдобиват с quar код. В лабораториите ще има и контрольори.

При неспазване на новите мерки - законът предвижда глоба, а при грубо или системно нарушаване се изпраща сигнал до прокуратурата.

Във всички общини със заболели 750 на 100 000 ще бъдат преустановени учебните занятия. Това съобщи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Това означава, че в столицата, която има този брой заболели училищата минават на ротация.

Преустановяват се присъствените посещения при 14 дни заболеваемост между 500 и 750 на 100 000 на 50% - половината минават присъствено - половината онлайн, ще се сменят седмично. Ако в класовете има отсъствие над 20% или 30% от паралелките са с карантинирани - присъственото обучение минава по график за ротация на 50%. Решението се взема от МОН. Учебните занятия в училищата, детски градини ще се провеждат при противоепидемични мерки. Всички от 5-12 клас и педагогическия, и непедагогическия персонал ще трябва да са с маски в училище. В университети се допуска присъствено обучение само при наличие на зелен сертификат.

Извънкласни дейности се допускат при ограничения до 5 лица в помещение и носене на маски и проветряване. Ако се установи заболяло с коронавирус дете, ще трябва 10 дни карантина на контактните. За преподавателите не се налага на този етап зелен сертификат.

Коментари към новината

Още новини от Здраве