Новини от област Стара Загора и България

В Деня на българския лекар

Връчват наградите за "Лекар на годината" на церемония в Стара Загора

Връчват наградите за Лекар на годината на церемония в Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Днес, 19 октомври, отбелязваме Деня на българския лекар. По традиция съсловната организация Български лекарски съюз ще връчи годишните награди "Лекар на годината". В Стара Загора това ще се случи от 19 часа в зала "Христо Танев" на Парк-Хотел "Стара Загора", съобщи за "Дивидент" председателят на местната структура на БЛС, д-р Генка Пейчева.

Най-престижната награда "Лекар на годината" в област Стара Загора тази година има колективен носител - това са лекарите, специалисти по пулмология от Пулмологична клиника на УМБАЛ "Професор д-р Ст. Киркович". Наградата за "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ ще получат двама лекари от Стара Загора -  неврологът д-р Иглика Ковачева и рентгенологът Радка Чобанова.

Отличието “Ти си нашето бъдеще“ за младите медицински надежди на България ще получи д-р Никола Мумджиев.

Денят на българския лекар се чества се от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски - на 19 октомври православната църква чества неговият празник. Според преданието Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник.

Коментари към новината

Още новини от Здраве