Новини от област Стара Загора и България

Министър Денков: Няма да има задължително ваксиниране на учителите

Министър Денков: Няма да има задължително ваксиниране на учителите
Divident.€U Divident.€U

„Няма да издам нареждане за задължителна имунизация нa учителите срещу COVID-19. Решението за България включва убеждаване на преподавателите, че ваксинацията им е в тяхна полза, за да запазят живота и здравето си”. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, цитиран на фейсбук страницата на МОН.

Министърът съобщи, че има задържане на заболеваемостта от COVID-19 сред учителите и учениците. Карантинираните учители в страната са 1,6 на сто от всички, а учениците 1,5%.

„Трябва да намерим баланса между образованието и здравето. Това е и същността на локалния подход – да се затварят училища само там, където има висока заболеваемост”, категоричен е министърът.

Проф. Денков обясни, че решенето дали да се влиза в училище само със „зелен сертификат” е в компетенциите на Министерството на здравеопазването. „Знаете, че това е предложение на главния здравен инспектор Кунчев. Ако Министерството на здравеопазването вземе това решение – аз ще го подкрепя категорично”, каза проф. Денков.

Коментари към новината

Още новини от Здраве