Новини от област Стара Загора и България

На 20 октомври в Музея на розата

Изложба, посветена на магията на керамиката откриват в Казанлък

1099 15/10/2021 16:02 Култура Изложби
Изложба, посветена на магията на керамиката откриват в Казанлък
Divident.€U Divident.€U

125 години Национална художествена академия

Откриването на изложбата "Магията на керамиката" е на 20 октомври от 17,30 часа в Музея на розата. 

На 16 януари 1896 г. Осмото обикновено народно събрание гласува законопроект за откриване на държавно рисувално училище и приема да утвърди Закон за Държавното рисувално училище в София. Месец по-късно княз Фердинанд I утвърждава основаването на новата образователна институция. На 16 октомври 1896 г. Държавното рисувално училище отваря врати. Днес, 125 години по-късно, след като институцията е преминала през динамиката на ХХ век и прекрачи убедително в новото столетие – Националната художествена академия продължава да бъде водещ художествен образователен център в страната.

Първият казанлъчанин, възпитаник на учебното заведение е Иван Енчев – Видю. Той постъпва в него само 5 години след основаването му. И тъкмо в същата 1901 г. той, редом с Петър Топузов, създава Музея за старини и изкуства „Искра“ в Казанлък. Именно тази институция и събираните с плам и вещина колекции ще обособят района като истинско културно средище. Място, което ще даде на страната редица именити художници като Петко Клисуров, Иван Милев, Иван Пенков, Чудомир, Дечко Узунов, Ненко Балкански и др. – всички те възпитаници на Националната художествена академия. Не е случаен и фактът, че тъкмо в Казанлък и до днес едно от водещите учебни заведения е Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“, която са завършили утвърдени артисти като Вихрони Попнеделев, Станимир Видев, Зиятин Нуриев, Косьо Минчев, Хубен Черкелов, Георги Тушев, Мариела Гемишева и др., всички те също свързани с Националната художествена академия.

Като част от тази връзка на Казанлък с Националната художествена академия екипът на институцията обединява усилията си редом с тези на Историческия музей „Искра“ и ХГ – Казанлък, за да отбележат съвместно тази важна за цялостното културно израстване на страната ни годишнина от отварянето на първото професионално художествено учебно заведение, чрез подредената в залите на Музея на розата изложба "Магията на керамиката".

Организаторите призовават да бъдем отговорни и спазваме противоепидемичните мерки. Носете своите предпазни маски и спазвайте физическа дистанция, за да можем да продължим да бъдем заедно в изкуството. 

 

Коментари към новината

Още новини от Култура