Новини от област Стара Загора и България

Ангел Кунчев предлага две алтернативи за затягане на мерките от понеделник

Ангел Кунчев предлага две алтернативи за затягане на мерките от понеделник
Divident.€U Divident.€U

С доклад до министъра на здравеопазването главният здравен инспектор на държавата Ангел Кунчев предлага от понеделник да бъдат въведени нови ограничения заради нарасналия брой в случаите на коронавирус.

Едно от предложенията е осъществяването на редица дейности и достъпът до някои обекти с обществено предназначение да става срещу представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR. Предложението следва практиката в голяма част от страните в Европейския съюз, е аргументът на Ангел Кунчев.

Предложението е "зеленият сертификат" да важи за допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

"Трябва да се има предвид, че поради ниския ваксинационен обхват в страната и неустановения брой на преболедувалите без официална регистрация, допускането в посочените обекти ще се осъществява основно със сертификати за изследване, поради което е нужен и стриктен контрол от страна на МВР по спазване на мерките е належащ" се казва още в доклада.

Ако това предложение бъде отхвърлено от здравните власти, Ангел Кунчев предлага алтернативно - да се определят допълнителни ограничения в капацитета и да се прекратят определени дейности като провеждане на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, присъствените форми в лекционен курс, както и на непрактическите упражнения на студентите във висшите учебни заведения в страната.

Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито да се провеждат без публика.

Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи на не повече от 5 човека в помещение и при спазване на основните противоепидемични мерки, включително задължително носене на лицева маска, спазване на физическа дистанция от 1,5 м. и редовно проветряване на всеки час.

Посещенията на фитнеси, спортни зали и клубове, включително и плувни басейни кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито да работят при не повече от 30% от капацитета на помещенията. За театрите и концертите - заемане само на седящи места през две, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. между посетителите и носене на защитни маски за лице.

Предлага да се спрат организирани посещения в музеи и галерии, както и посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство.

В музеите и галериите да се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от посетителите и персонала.

Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) да се допуска с участието на не-повече от 15 лица на закрито и 30 лица на открито.

Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 4 души на една маса и носене на защитни маски за лице от персонала.

Ресторантите към хотелите да работят само за гости на хотела, като се препоръчва да обслужват чрез рум сървиз или при спазване на изискванията за работа при обслужване и при спазване на въведените изисквания.

Ангел Кунчев предлага да се въведе ограничение за достъп и в търговските центрове - моловете, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

В доклада се предлагат конкретни мерки в сферата на образованието:

Задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от пети и следващи класове по време на престоя им в учебните заведения. Ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности. Спортните дейности да се провеждат само на открито.

При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. При достигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско ниво - преустановяване на присъственото обучение.

При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

Министърът на здравеопазването е разпоредил доклада да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по предложените мерки.

Министърът на здравеопазването свиква извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология в понеделник, 18 октомври, на който да бъдат обсъдени направените предложения.

Министърът на здравеопазването е разпоредил закупуването на допълнителни 1 милион антигенни тестове за нуждите на здравния контрол.

Коментари към новината

Още новини от Здраве