Новини от област Стара Загора и България

План за възстановяване и устойчивост

Франс Тимерманс: Дали е приемливо мините да затворят 2040 г. ще кажем, след като видим Плана

Франс Тимерманс: Дали е приемливо мините да затворят 2040 г. ще кажем, след като видим Плана
Divident.€U Divident.€U

Дали 2040 г е благоприятната дата за затваряне на въглищните централи ще кажем, след като видим българския План за възстановяване. Това каза в сутрешния блок на bTV
зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Днес България внася в ЕК Плана за възстановяване и устойчивост, в който определените дати за затваряне на въглищните централи са 2040, в краен случай 2038 година.

„Колкото повече чакаме, толкова повече пари ще използваме в една индустрия, която няма бъдеще. Плановете трябва да включват добруването на хората от мините, от въгледобивната индустрия“, каза Тимерманс, като подчерта, че бъдещето на заетите в минната индустрия ще бъде приоритет за ЕК. Той отбеляза, че новата икономика може да предложи много за българите – производство на автомобили, производства в IT сектора и много други възможности. Нека да използваме парите, които подсигурява Европа, за да подсигурим бъдещето на въглищните региони, призова зам.-председателят на ЕК.

Тимерманс допълни, че очакванията на ЕК към Плана за възстановяване на България са ясни – този План трябва да дава отговор на въпроса как да направим България добро място за инвестиции, за да подобрим живота на хората. Тимерманс допълни, че страната ни е в много добра позиция за получаване на такава помощ от Европейския съюз.
На въпрос дали България е закъсняла с внасянето на Плана за възстановяване, Тимерманс отговори: „Качеството е далеч по-важен фактор от скоростта. Нашата задача е да анализираме българския План. Ще имаме няколко месеца, в които да го разгледаме. В момента, в който това се случи, могат да започнат инвестициите в България“.

Заместник-председателят на ЕК уточни, че всяка страна от ЕС сама трябва да реши дали може в бъдеще да използва атомната енергия и че нейното голямо предимство е, че тя не замърсява околната среда.

На въпрос как би обяснил на хората "Зелената сделка", Тимерманс отговори така:

"На нашата планета температурата се е покачила с 1 градус спрямо прединдустриалната епоха. Това доведе до огромни проблеми – пожари, проблеми със земеделската продукция. Ако позволим температурата да се качи с повече от 2 градуса, тогава човечеството няма да може да контролира своята околна среда и ще се стигне до война за храна и вода.

Трябва да ограничим покачването на температурата. За да се случи това, трябва да намалим изпускането на вредните газове, да променим икономическия модел. В продължение на много години сме използвали твърди горива, време е за промяна. Имаме технология, познания да инвестираме в правилната посока“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика