Новини от област Стара Загора и България

Неваксинираните пациенти да плащат при лечение, искат болниците

Неваксинираните пациенти да плащат при лечение, искат болниците
Divident.€U Divident.€U

Исканите промени ще бъдат предложени чрез допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ

Неваксинираните пациенти с коронавирус в болница да заплащат част от разходите по лечението си. Това ще поиска Българската болнична асоциация от Министерството на здравеопазването заради големия брой неваксинирани, които по време на четвъртата вълна на пандемията претоварват здравната система в страната.

При положение че пациентите имат свободен и безплатен достъп до ваксини у нас и след като данните от цял свят показват, че над 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, считаме, че е време да дадем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти "струват" на всички ни висока цена, заявяват в своя позиция от ББА.

Те подчертават, че въпросната висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал и усложняване на проблема с недостига на кадри.


От асоциацията заявяват, че на фона на растящите разходи в целия сектор и недофинансираните пътеки за лечение на коронавирус, тези, които избират без медицинска причина да не се ваксинират, трябва да споделят поне част от своята отговорност към обществото.

Исканите промени ще бъдат предложени чрез допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ, като се даде възможност лечебните заведения да получават доплащане за лечението на неваксинирани пациенти, заболели от COVID-19, освен ако не разполагат с медицинска причина да не могат да се ваксинират. Друг възможен вариант според ББА е Министерството на здравеопазването да определи фиксирана сума за доплащане на лечението на неваксинирани пациенти.

Коментари към новината

Още новини от Здраве