Новини от област Стара Загора и България

Христо Иванов обвини ЦИК в опит за отстраняване на "Демократична България" от изборите

Христо Иванов обвини ЦИК в опит за отстраняване на Демократична България от изборите
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Лидерът на „Да България“ Христо Иванов направи изявление по повод решението на Централната избирателна комисия да потвърди решението на РИК – Стара Загора за отказ на регистрация на листата на коалиция "Демократична България" в Града на липите. Христо Иванов подчерта, че спорът в Стара Загора е възникнал заради „липса на капацитет в Районната избирателна комисия“, който се използва от някои членове на ЦИК, за да бъдат атакувани още между 8 и 14 многомандатни избирателни района в страната, в които „Демократична България“ също е регистрирала листите си чрез подаване на електронно подписани документи.

Според Христо Иванов това е опит на мнозинството на ГЕРБ и ДПС в ЦИК  да елеминират „Демократична България“ в една голяма част от многомандатните избирателни райони в страната.

„И в тези, и в предишните избори сме подавали много документи в рамките на изборния процес подписани с електронни подписи. Ние твърдим нещо просто – България е в 21-ви век и в ЕС, където има регламент – навсякъде, където пише „подпис“, значи и електронен подпис. Тоест - няма нужда някъде да се дописва, че може да се използва и електронен подпис.

Навсякъде по силата на европейското законодателство електронният и ръчният подписи са равни.

Очевидно се прави опит за атака на възможността Демократична България да участва в изборите“, посочи Христо Иванов.

Съпредседателят на „Демократична България“ предупреди, че ако сега позволим да бъде отречено прилагането на електронните подписи в България, бизнесът и гражданите ще платят висока цена в бъдеще.

„Ще се преборим и ще отстоим вашето право да гласувате за когото искате и да бъдете в 21 век и в дигиталната епоха“, каза още Христо Иванов.

„Демократична България“ в Стара Загора има право в тридневен срок да обжалва решението на ЦИК пред Административния съд, който трябва да се произнесе преди отпечатването на бюлетините.

Коментари към новината

Още новини от Политика