Новини от област Стара Загора и България

Приеха Плана за възстановяване и устойчивост, внасят го в ЕК

Приеха Плана за възстановяване и устойчивост, внасят го в ЕК
Divident.€U Divident.€U

38% от средствата са насочени към подготовката за затваряне на въглищните централи

Служебното правителство прие Плана за възстановяване и устойчивост, който утре ще бъде представен и пред Европейската комисия. След представянето на плана ще започне да тече двумесечен срок за преговори с ЕК.

С проектите и механизмите в него България може да получи почти 13 млрд. лв. за следкризисно възстановяване. В плана има записани около 57 инвестиционни мерки и 43 реформи.

Служебният премиер Стефан Янев напомни, че кабинетът е работил по Плана в последните пет месеца и че правителството се е опитало да го съгласува с 46-ото НС, заинтересованите браншове и бизнеси.
С представянето пред ЕК Янев изрази надежда, че “ще бъде отворен пътя за свежи пари към българската икономика” за възстановяване, дигитализация и развитие.

Атанас Пеканов обясни, че Държавно предприятие за въглищните райони ще даде възможност за наемане на хората в регионите, за да се използва ресурсът за справедлив преход, рекултивация на терени, нови заводи, хора от сектора да бъдат наети. Прави се всичко възможно средствата да дойдат тази година, каза вицепремиерът.

Служебният кабинет предлага две дати по възловата тема за затваряне на въглищните централи - 2038 г. или 2040 г., като се водят преговори да е 2040 г.„ 38% от средствата, предвидени в плана, са насочени към подготовка за изпълнение на тази цел. Премиерът Стефан Янев поиска, преди да се обсъждат поставените в Плана за устойчивост дати, да се направи технически анализ.

Коментари към новината

Още новини от Икономика