Новини от област Стара Загора и България

РИК - Стара Загора: Отказахме регистрация на "Демократична България" с ясни мотиви

РИК - Стара Загора: Отказахме регистрация на Демократична България с ясни мотиви
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Районната избирателна комисия в Стара Загора е отказала регистрация на листата на коалиция „Демократична България – обединение“, тъй като кандидат-депутатската им листа и пълномощното на приносителя доц. Атанас Славов, са били донесени разпечатани на хартия, а не в електронен вид. Това се е случило вчера, в 16,15 ч. – тоест, 45 минути преди да изтече крайния срок за регистрация на кандидат-депутатските листи.

Това обясни на брифинг днес председателят на РИК – Стара Загора Златина Йовчева, заедно с членове на комисията. Доц. Славов бил помолен да напише върху хартиените разпечатки „Вярно с оригинала“ и да се подпише, но той отказал, като посочил, че това не е необходимо.

От РИК помолили вносителите на документацията да донесат електронните документи до 17 часа.

Едва в 18 часа и 2 минути друг представител на коалицията – Магдалена Овчарова, донесъл флашка с думите,  че на нея са двата електронно подписани документа. Файловете се получили и на имейла на РИК – Стара Загора, но изпратени от личен имейл на съвсем друго лице, който не е официално регистриран в базата данни на ЦИК.

"След сериозно обсъждане на казуса 13 от 16-те присъстващи члена на комисията решиха да откажат регистрация на листата на „Демократична България обединение“, посочи Златина Йовчева.

От РИК – Стара Загора се допитали и до други районни комисии в страната дали са приемали документи на ДБ – обединение в електронен вид, но от тези комисии, включително в Пловдив, казали, че документите са внесени на хартиен носител с положен саморъчен подпис.

От РИК – Стара Загора смятат, че създадения прецедент в Стара Загора ще стане повод законодателя и Централната избирателна комисия да регламентират при бъдещи избори и електронната форма на подаване на документи. „Ние не отричаме, че това е по-леката и модерна форма, но тя трябва да бъде регламентирана ясно в правилата и да се изисква още при регистрацията на партията или коалицията за участие в изборите вносителя да представи електронните си подписи така, както сега се изисква спесимен на подписите“, смята Крумова.

Днес следобед на имейла на РИК – Стара Загора е постъпила жалба от вносителите на листата на „Демократична България – обединение“. „Препратихме жалбата незабавно към ЦИК и чакаме тяхното решение“, обясни членът на комисията Теодора Крумова. „Каквото и да е то – дали ще отхвърли нашето решение или ще го потвърди, очакваме ЦИК да даде аргументиран и сериозно мотивиран отговор , за да не се получава прецедент, който в последствие да бъде използван от други участници в избори за различни цели“, допълни тя.

Ако ЦИК препотвърди отказа на РИК – Стара Загора, жалбоподателите могат да оспорят решението пред Висшия административен съд.

Така засега за участие в изборите за 11-те депутатски мандата в Старозагорски избирателен район остават регистрирани 26 партии и коалиции. Те са заверили листи с общо 258 кандидати за народни представители. Само 4 от регистрираните формации участват с пълни листи с по 22 имена.

Ако жалбата на коалиция "Демократична България - обединение" бъде отхвърлена на всички нива, избирателите в Стара Загора няма да могат да гласуват за тях.

Коментари към новината

Още новини от Политика