Новини от област Стара Загора и България

35 автобуса с миньори и енергетици тръгнаха към София за митинг - шествие

35 автобуса с миньори и енергетици тръгнаха към София за митинг - шествие
Divident.€U Divident.€U

След 13 часа протестиращите ще се срещнат с премиера Стефан Янев

35 автобуса с миньори и енергетици тръгват от Стара Загора, за да участват митинг-шествие в подкрепа на комплекса „Марица Изток“ в София. То ще премине под надслов „Да спасим Марица- изток“.
Очаква се в него да се включат и граждани от други региони.
От пл. „Александър Невски“ ще направим шествие до Министерския съвет. Там ще проведем митинга, каза за divident.eu председателят на „Подкрепа“ в Мини Марица-изток – Бисер Бинев. Синдикалистите ще се срещнат след 13 часа с премиера Стефан Янев. На срещата те ще връчат декларацията и подписката в подкрепа на комплекса.

Напомняме, че над 105 000 души се подписаха под Декларацията на Инициативния комитет.
Синдикалните организации настояват за гарантиране работата на централите от комплекса „Марица Изток“ на въглища минимум до 2040 година. От самото начало те обявиха, че няма да допуснат вземане на решение за бъдещето на комплекса без съгласието на работещите в него.

С декларации в подкрепа на комплекса „Марица Изток“ да момента са излезли община Стара Загора, Нова Загора, Раднево, Гълъбово, Тополовград.
Първото искане на синдикатите е за преразглеждане на Националния план спрямо искането на работещите и живеещите хора в регион Стара Загора. Те настояват да се състави комисия, в която да вземат участие експерти от МЕ, МИ и МРРБ, която да изработи широк анализ за въглеродната неутралност на България. Ако тази неутралност се потвърди, синдикалистите искат да започнат незабавни преговори за освобождаване на страната ни от квоти за емисии. Сред исканията на протестиращите е да бъдат включени в Плана за възстановяване иновативните проекти, които позволяват улавяне и съхранение на въглеродния диоксид. Синдикалистите са и против изграждането на газова централа на територията на ТЕЦ2, както предвижда в момента Плана за възстановяване.
Ако не се обърне внимание на нашите искания, ще предприемем всякакви законови действия - протести, митинги и др. Решени сме на крайности, допълниха от инициативния комитет.

Коментари към новината

Още новини от Икономика