Новини от област Стара Загора и България

РИК-Стара Загора отказа регистрация на "Демократична България", те обжалват

РИК-Стара Загора отказа регистрация на Демократична България, те обжалват
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Според водача на листата, доц. Атанас Славов, отказът е незаконосъобразен и ще падне, след като ЦИК разгледа жалбата им

Районната избирателна комисия в Стара Загора отказа да регистрира листата с кандидати за народни представители на коалиция "Демократична България" за 27-ми Старозагорски избирателен район. Против регистрацията са се обявили 13 от общо 17-те члена на комисията.

Свързахме се с председателя на РИК - Стара Загора - Златина Йовчева, която беше лаконична, че комисията в момента пише мотивите си и няма да коментира основанията за отказа. Решението беше публикувано в сайта на РИК няколко часа след тази публикация.

Според Искра Стойкова, координатор на "Демократична България" и член на Изпълнителния съвет на коалицията в Стара Загора, РИК е отказал да приеме документите с основен мотив, че пълномощното на вносителя, доц. Атанас Славов, е било подписано с електронни подписи от съпредседателите на коалицията Атанас Атанасов и Христо Иванов и върху документа не е било написано собственоръчно "Вярно с оригинала".

Утре щабът на коалицията ще внесе жалба в ЦИК с настояване решението на РИК - Стара Загора да бъде отменено като неоснователно и листата с кандидат-депутати на "Демократична България" все пак да бъде регистрирана.

"Демократична България" се оказва единствената формация в Стара Загора, която е подала документите си с електронен подпис. "Вероятно това е затруднило колегите от комисията", коментира пред Divident.€U водачът на листата и преподавател по конституционно право доц. Атанас Славов.

"Аз съм убеден, че нашата документация е напълно изрядна, още повече, че в други районни избирателни комисии в страната със същите подписи са извършени регистрации. В ЦИК също с електронни подписи многократно сме подавали документи. Ние ще обжалваме решението пред ЦИК и вярвам, че ще бъде постановена регистрация на нашата листа. За мен това е поредното доказателство за необходимостта от широко въвеждане и обучение за прилагането на електронния подпис при регистрация на документи.

В случая става дума  за пълномощното ми, което са подписали за мен двамата съпредседатели на обединението - Атанас Атанасов и Христо Иванов, и именно това пълномощно е проблемно, според председателя на РИК и част от членовете на комисията. Информацията им е предоставена и в електронен вид, те са свалили от флашката всички електронни документи. Извършена е проверка на сертификатите на електронните подписи и то с участието на членове на РИК и въпреки това комисията отказва регистрацията на листата ни, което за мен е незаконосъобразно", коментира доц. Атанас Славов.

Предполагам, тъй като сме единствената формация подала документи с електронен подпис, вероятно част от колегите нямат опит как да процедират с такива документи, които са абсолютно законосъобразни", предполага Атанас Славов.

Коментари към новината

Още новини от Политика