Новини от област Стара Загора и България

В България

М+С Хидравлик: Държавата спешно трябва да пресече верижното поскъпване

1722 07/10/2021 13:38 Икономика Бизнес
М+С Хидравлик: Държавата спешно трябва да пресече верижното поскъпване
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Високата цена на тока доведе до 5% увеличение на цената на изделията, произвеждани от М+C Хидравлик

Експортно ориентираното машиностроене в България е сериозно засегнато от енергийната криза. Непосилно високите цени на тока сриват конкурентоспособността на българските предприятия. За това алармира Владимир Спасов - прокурист на едно от най-големите хидравлични предприятия в страната и Старозагорски регион – „М+C Хидравлик“.

Рекордно високите цени на тока вече забавят доставката на отливки и на други изделия, необходими за производството на хидравлични изделия, а това води до неизпълнение на договорите и до санкции, произтичащи от това, коментира Спасов и посочи, че за момента това е най-големият проблем пред представляваната от него компания.

М+C Хидравлик влага в производството си изделия, произвеждани от старозагорските машиностроителни предприятия „Прогрес“ и „Пресков“, които също са силно засегнати от високата цена на тока.

Цената на електроенергията е поне 20% от себестойността на продукта при производството на изделията на „Прогрес“ и „Пресков“. Това автоматично води до най-малко 10-процентно увеличение на цената на продуктите на тези предприятия. Така по веригата поскъпването налага поне 5% увеличение на цените на крайните хидравлични изделия, произвеждани от „М+C Хидравлик“.

Към проблемите с високата цена на тока, трябва да се добави и 40% увеличение на разходите за материали в казанлъшкото хидравлично предприятие от началото на годината.

Абсолютният ценови рекорд на тока Цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса постигна през вчерашния ден стигна абсолютния рекорд от 361.26 лв/ мВтч. Това е три пъти над прогнозираната през юли от КЕВР стойност, която показва, че пазарът вече е извън контрол, коментира Владимир Спасов.
Цените на електроенергията са рекордно високи в почти цяла Европа. За първи път беше премината границата от 300 евро/ мВтч през вчерашния ден, показва сайтът www.energylive.cloud , като най-високата стойност е регистрирана в Сърбия – 327 евро/ мВтч. Високите цени на тока в България и в Европа директно заплашват със спиране много производства.

Има ли изход от кризата? Според прокуриста на „М+C Хидравлик“, държавата при всички положения може и трябва да се намеси и да повлияе на негативната тенденция във връзка с високите цени на тока.

„Държавата трябва да регулира вътрешното потребление за сметка на износа. В момента, отваряйки борсите за износ, произвежданият ток не ни стига и се налага да внасяме ток отвън. Трябва и стратегия за развитие на енергийния сектор, казва Спасов. Другият вариант, който може да предприеме държавата е да стимулира бизнеса в начинанието да се изграждат алтернативни източници на ток - фотоволтаици или други ВЕИ.

„М+C Хидравлик“ има успешно реализиран проект за фотоволтаичен парк и в момента проектира втори такъв. Проектът беше реализиран изцяло със собствени средства на компанията в размер на малко под 1 млн. лева. Втората инвестиция ще надхвърли сумата от 1,5 млн.лева.

За съжаление, не всяко предприятие разполага със свободни площи, на които да изгражда подобни паркове, отбелязва Спасов. Според него при всички положения държавата има възможност да регулира разходите в държавните дружества, които произвеждат електроенергия. "Не може БЕХ да си разпределя само преди месец 400 млн. лева печалба. Ако тези средства, които се разпределят като печалба, бъдат насочени в посока подкрепа на бизнеса и в посока реализиране на проектите за декарбонизация на производството, това би било една дългосрочна инвестиция за страната", смята Владимир Спасов.

Благодарение на направените инвестиции през последните години, казанлъшката компания очаква на годишна база 45% увеличение на произведената продукция в края на тази година. През 2018 г казанлъшкото предприятие инвестира 9,5 млн. лева в нова производствена база на площ от 8 дка. Проектът е част от 5-годишния план на „М+C Хидравлик“за преструктуриране на дейността на дружеството, оптимизация и роботизация на производствените процеси.

Освен в Казанлък, „М+C Хидравлик“ поддържа производствени бази и в Елхово, Ягода и Ветрен. Компанията притежава фирми и в Сърбия със сходна производствена дейност, както и търговска компания в Германия.

Коментари към новината

Още новини от Икономика