Новини от област Стара Загора и България

На 13 октомври от 13 часа

Митинг - шествие "Да спасим Марица Изток" ще се проведе в София

Митинг - шествие Да спасим Марица Изток ще се проведе в София
Divident.€U Divident.€U

С декларации в подкрепа на "Марица Изток" са излезли общините Раднево, Нова Загора, както и кметът Живко Тодоров

Митинг-шествие под надслов „Да спасим Марица-изток“ ще се проведе на 13 октомври от 13:00 часа в София. На него ще бъде приета декларация на синдикалните организации на КНСБ и „Подкрепа“ в защита на въглищния комплекс и заедно с подписката, подкрепена от над 105 хиляди души ще бъде внесена в Министерски съвет. Подписката бе събирана през последните месеци в областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково, които са най-засегнати от затваряне на въглищния комплекс. На митинга се очаква да се включат над 2 500 души, включително и работещи в комплекса.

Синдикалните организации настояват за гарантиране на работата на централите от комплекса „Марица Изток“ на въглища минимум до 2040 година. От самото начало те обявиха, че няма да допуснат вземане на решение за бъдещето на комплекса без съгласието на работещите в него.
„Ще внесем подписката в МС и ще отстояваме исканията, заложени в нея. Очакваме да ни поканят на първия от така закъснелите разговори“, заяви Наско Митев от Инициативния комитет за запазване на комплекса „Марица-изток“ и синдикален лидер на КНСБ в „Мини Марица-изток“.

„Твърдо сме решили да си отстояваме исканията за удължаване максимално работата на въглища до 2040 година- съизмерима дата с тази за Полша и Германия. Държави, които 150 години са ползвали въглища и са развивали икономиката си, искат от държава, която ползва въглища от 50 години, да затвори по-рано от тях. Това няма да стане!“, каза Деян Дяков от КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“.

Бисер Бинев от синдиката КТ Подкрепа в Мини "Марица-изток" обясни, че вече няколко общини са излезли с декларации в подкрепа на бъдещето енергийния комплекс. Сред тях са Нова Загора, Раднево и Тополовград. „Намаляването и спирането на комплекса не е проблем само на нашите региони. Това, че ние ще бъдем засегнати най-много, всеки от нас го знае“, каза той. Бинев отправи призив към общините да подкрепят действията на Инициативния комитет с декларация.
Днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров е излязъл с декларация в подкрепа на „Марица Изток“ лично от негово име, съобщиха от синдикатите.

Наско Митев добави, че вече е ясно, че без централите от комплекса Марица-изток не може, показват го и растящите цени на електроенергия и постоянният й недостиг в Европа. Той изрази съжаление, че на последните разговори на синдикатите с представителите на Европейската комисия не са получили отговори на критичните въпроси.
"На последната среща, на която присъства и Франц Тимерманс, от който зависят въглеродните квоти, не получихме нито един отговор. Говори се политически, заобикалят се фактите, говори са за една красива зелена природа. Ние също искаме да дишаме чист въздух, но не искаме децата ни да са гладни", каза Митев.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика