Новини от област Стара Загора и България

Протестиращи обсадиха прокуратурата в Стара Загора заради случая с блъснатите жени (ВИДЕО)

Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Над 200 старозагорци обсадиха входа на прокуратурата в Стара Загора, докато там течеше пресконференция за извършеното тежко ПТП в петък вечерта, в което млад шофьор помете 3 жени до кръговото кръстовище на Кауфланд Бедечка. Протестиращите облепиха вратите на прокуратурата с надписи „Искаме безопасни улици за децата си“, „След дъжд качулка“ и други. Тук бяха и родителите на най-тежко пострадалото момиче – 23-годишната Диана Илчева, на която лекарите бяха принудени след катастрофата да ампутират левия крак и в момента се борят да спасят десния.

Част от протестиращите се опитаха да проникнат в сградата, настоявайки да разговарят с ръководството на прокуратурата и полицията в Стара Загора.

Заради голямото обществено напрежение, предизвикано от случая, прокуратурата и МВР в Стара Загора представиха пред медиите резултатите от взетите до момента мерки и извършениото разследване по случая.

В пресконференцията взеха участие административният ръководител на Районна прокуратура Таня Димитрова, старши комисар Николай Колев, директор на ОДМВР – Стара Загора, както и наблюдаващият прокурор по случая Андреан Сутров.

Направеното до момента Разпитани са 10 свидетели, включително две от пострадалите момичета, направени са няколко огледа на местопроизшествието, иззет е лекия автомобил, с който е предизвикано произшествието.

Съгласувано е обвинение с наблюдаващия прокурор за извършено престъпление по чл. 343, ал.3 от НК, което предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години и лишаване от право да управлява МПС, съобщи Таня Димитрова, административен ръководител на Районна прокуратура – Стара Загора.

Ако обаче се докаже, че има умишлено причиняване на телесни увреждания, тоест ако има дрифтинг, санкцията е от 3 до 12 г. лишаване от свобода. В такъв случай цялото дело ще бъде от компетентността на Окръжна прокуратура – Стара Загора.

В момента тече автотехническа експертиза, от която трябва да стане ясна скоростта, с която е карал колата си извършителят на пътно-транспортното произшествие.

Кой е извършителят на произшествието?  Извършителят на произшествието е 18-годишен младеж с инициали Н.М. Лицето е задържано от вчера за срок от 24 часа.

Той има свидетелство за управление на МПС от 27 май, тази година, тоест опитът му като шофьор е едва от 4 месеца. До момента Н.М. има две наложени наказания по Закона за движение по пътищата до момента - за управление на МПС със скорост над разрешената. Автомобилът, с който е извършил произшествието е негов.

Водачът е тестван на място за алкохол и наркотици, но и двата теста са били отрицателни.

Извършват се следствени действия с водача на автомобила и всеки момент предстои той да бъде привлечен като обвиняем и да бъде взето постановление за задържане в срок от 72 часа.

Ще се преценят събраните доказателства с оглед искане до съда за взимане постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, съобщи наблюдаващият прокурор Андреан Сутров. 

Сформиран е екип от трима разследващи полицаи, които на място са извършили оглед на произшествието и МПС.

До момента няма постъпили в полицията жалби или друга информация за незаконни гонки или други дрифтове в Стара Загора. Полицията полага усилия да се справи с този проблем, посочи старши комисар Колев. Той уточни, че при първо подобно нарушение, наказанието е лишаване от право на управление за 1 година и глоба от 2000 лева. При повторно нарушение – наказанието е лишаване от право на управление за 3 години и глоба от 5000 лева. До момента няма налагани наказания за дрифтинг, стано ясно на пресконференцията.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред