Новини от област Стара Загора и България

Денят на Стара Загора

5 октомври ще бъде неучебен ден, реши кметът на Стара Загора

5 октомври ще бъде неучебен ден, реши кметът на Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров 5 октомври – Ден на Стара Загора, е обявен за неучебен ден за училищата на територията на Община Стара Загора.

Празникът на града ще започне в 9.30 часа с тържествен молебен отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в Катедрален храм „Св. Николай”.

В 10.00 часа на площада пред Община Стара Загора ще бъдат издигнати националното знаме, на Стара Загора и на Европейския съюз. Тук ще се състои и ритуалът по предаване символичния ключ на града на кмета на Млада Загора.

В 10.45 часа признателните потомци ще отдадат почит на загиналите и ще поднесат венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора в парк „Пети октомври“. В 11.00 часа там ще бъде открита изложба „125 години организирано тракийско движение в България“, организирана от Тракийско дружество „Одринска епопея“.

Час по-късно Общинският духов оркестър ще поздрави жителите и гостите на Стара Загора с празничен концерт в парка. Традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон 2021“ ще бъде открита в 18.00 ч. в зала „Байер“.

Празничен концерт „150 години с името Стара Загора“, с участието на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, Детско-юношески народен хор „Жарава“, актьорите Ивелин Керанов и Елена Азалова със стихове за Стара Загора, ще зарадва старозагорци в Културен център „Стара Загора“ от 18.30 часа.

Преди 142 години на тази дата княз Александър Богориди полага основния камък за възстановяването на Стара Загора след опустошенията по време на Руско-турската война.

Коментари към новината

Още новини от Образование