Новини от област Стара Загора и България

Служебният премиер обяви пакет от мерки и компенсации

Борим скъпия ток с пари от свръхпечалбите на енергийните дружества

Борим скъпия ток с пари от свръхпечалбите на енергийните дружества
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Служебното правителство ще предложи няколко пакета от мерки и компенсаторни инструменти, с които държавата да противостои на задаващата се сериозна ценова криза с електроенергията за индустрията в България. Мерките бяха обявени на извънреден брифинг от служебния премиер Стефан Янев и от председателя на КЕВР Иван Иванов.

Правителството ще отпусне финансови компенсации за българския бизнес, които ще бъдат взети от свръхпечалбите на държавните енергийни дружества, реазилирани заради високите цени на електроенергията. „Това обаче не може да стане директно чрез дружествата, а чрез държавния бюджет. Затова депутатите от следващия парламент ще трябва да гласуват сумите да бъдат заложени в бюджета на държавата за следващата 2022 година и ако се наложи, да се направи актуализация и на тазгодишния бюджет.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов предварителните разчети показват, че компенсацията ще коства около 600 – 700 милиона лева. Това ще обезпечи намаление в цената на мегаватчас с около 50 лева.

Втората мярка ще бъде изработване на национална позиция за по-гъвкава европейска политика за компенсаторните механизми за държавна помощ, които касаят цената на въглеродните емисии, калкулирана в цената на произвежданата електроенергия в целия Европейски съюз.

Като трета мярка правителството ще приеме Наредба за създаване на клирингова къща като механизъм, който заедно с Българската независимана енергийна борса ще работи за балансиране на пазара на електроенергия и за създаване на гъвкави механизми, които да намалят риска за участниците в него и възможностите за спекула с цените на тока.

Като краткосрочни мерки КЕВР ще предложи нови позиции за дългосрочни договори с пакети, подходящи за малки потребители на енергия. „Така ще бъдат подпомогнати малките и средни предприятия на цени, по които могат да се договарят. Така ще се противодейства и на възможността за спекула“, посочи Стефан Янев.

Регулаторните възможности на КЕВР ще бъдат засилени чрез корекции на правилата за работа на енергийната борса и методиката за образуване на цените на тока.

Правителството предлага също временно преустановяване на застрахователните гаранции в някои видове мерки. „Те би трябвало да успокоят пазара в някаква степен без претенции, че можем да противостоим на процесите на световните пазари“ посочи Стефан Янев.

Кабинетът ще предложи и пакет от мерки с конкретна помощ относно публичните предприятия, който още не е готов.

„Стратегията на България в областта на енергетиката или е малко остаряла и ние мислим, че е време да седнем на една маса и да говорим за ядрена енергетика. България е направила стъпки в тази посока, но няма ясен отговор искаме или не нови мощности в Козлодуй и довършване на започнатото“, посочи Стефан Янев.

Председателят на КЕВР Иван Иванов не се ангажира да посочи с колко точно може да скочи цената на тока за бита след 1 януари 2022 година, но подчерта че предложените мерки ще покрият и времето на зимните месеци от следващата календарна година.

Коментари към новината

Още новини от Икономика