Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Цените на дърва за огрев и пелети - с 20% нагоре, заявки след октомври

5804 23/09/2021 11:21 Икономика Бизнес
Цените на дърва за огрев и пелети - с 20% нагоре, заявки след октомври
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Проблемите на пазара са заради високите цени на тока, липсата на дървесина и на работници

С около 20% са нараснали цените на дървата за огрев и пелетите в Стара Загора в сравнение с миналата година. Нараснал е и броят на желаещите да купят дърва за огрев, но в складовете няма достатъчно наличност.

Заради ръста в цените на тока и на природния газ, желаещите да се отопляват на пелети и дърва тази година са станали значително повече, казват управителите на склад „Брацов“, на Пелетния център в Стара Загора и на Топливо АД. Те прогнозират нов ръст в цените до края на зимата.

Най-големият склад за дърва за огрев в Стара Загора – този на Димитър Брацов, ще приема заявки в края на октомври. В „Топливо“ АД също ще продават след октомври, съобщава управителят на дружеството Виолета Илиева.

„Действително ръстът в цените на дървения материал и пелетите е около 20%, коментира за Divident.EU Илиева. Дружеството в момента прави ритмични заявки само на пелети.

Проблеми Според собственика на склад „Димитър Брацов“ основен проблем за липсата на дърва за огрев на пазара в момента е липсата на работници. Дървата пристигат, но няма кой да ги нареже, да ги подготви, казва той.

Собственикът плаща по 100 лв. на ден на работници, но те бързо се отказват от работата, защото е трудна. Брацов прогнозира, че до Нова година цената на тон дърва за огрев ще стигне 250 лв. В момента тон нацепени дърва от дъб струват 213 лв., които до 1 септември са се продавали на цена от 203 лв.

Складът му продава средно от 6000 до 10 000 тона дърва за огрев на отоплителен сезон. Снабдяват се с дърва от Лудогорието и от Странджа. От 1 година складът не продава местните брикети, произведени в „Брикел“. Те са забранени заради екологичните щети, които нанасят. Продават се само донбаски въглища, които са високо калорийни. Цената им е 10,60 лв. за 25 кг. При пускането им на пазара веднага изчезват, казват от фирмата.

Глад за пелети В рамките на 1 година цената на пелетите в „Пелетен център“ – Стара Загора е нараснала с около 100 лв на тон, казва управителят Румен Димитров. Той не помни досега толкова голям ръст през последните няколко години.

В момента пелетите се продават на цена от 470 до 505 лв на тон в зависимост от вида си. Според Димитров основният проблем е липсата на суровина и големият износ на дървесина. „Вече има фабрики, които прекъсват производството на пелети заради липса на суровина“, казва собственикът на пелетния център в Стара Загора.
По негова преценка в Старозагорско се отопляват около 4-5% от домакинствата.

Коментари към новината

Още новини от Икономика