Новини от област Стара Загора и България

Приятели на Христо Танев подредиха изложба In Memoriam за рождения му ден

2055 22/09/2021 09:42 Духовност Личности
Синът на Христо Танев Огнян до портрета му, рисуван от Михаил Саздов
Приятели на Христо Танев подредиха изложба In Memoriam за рождения му ден
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Казват, че човек не избира кога да се роди и кога да си отиде от този свят. Случайно или не, големият художник, писател и автор на герба и знамето на Стара Загора и на много други градове в България - Христо Танев, е роден в деня на есенното равноденствие 21 септември 1943 г. и си отидe от този свят в деня на пролетното равноденствие 21 март 2019 година. Не случайно.

Паметта за този необикновен човек, който владееше скрития смисъл на числата, образите, знаците и символите от древността до днес не изтлява с времето и само потвърждава думите, които Христо Танев казваше приживе - че няма нищо по-силно от човешкия дух.

Затова вчера, на 21 септември приятели на големия творец подредиха в чест на рождения му ден изложба с притежавани от тях негови картини във фоайето на Държавна опера Стара Загора.

„Мястото, на което днес отбелязваме рождения ден на нашия духовен брат Христо Танев не е случайно“, разказа неговият приятел и издател на в-к „Национална бизнес поща“ Станимир Стоянов. Операта беше едно от любимите му места, в което прекарваше голяма част от времето си. При пожара, който изпепелява оперната сграда на 5 октомври 1991 г. Христо Танев също е там. И вместо уплашен от пламъците да хукне да бяга навън, художникът се втурва да събира и спасява картините на своите колеги, окачени по стените.

Събитието беше организирано от учреденото преди година Народно читалище „Христо Танев“.

Христо Танев остава в съзнанието ни като един от най-страстните защитници на 8000-летната история на Стара Загора, на българщината и на мечтата за просперитет на Стара Загора. Той казваше: Каквото и да сложим на олтара на Отечеството, все ще е малко.

Книгата му „Азът на българите и националните символи“ остава като едно от най-значимите му произведения и документ за активната му гражданска позиция.

Христо Танев е роден на 21 септември 1943 година в Стара Загора. Завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ при проф. Никола Гелов.

Негови преподаватели са големите български художници проф. Васил Стоилов и проф. Никола Кожухаров. Идеите и картините на Христо с лекота пресичат исторически и географски граници. Участвал е в много национални изложби, в представителни изложби на българското изобразително изкуство зад граница.

Беше член на Съюза на българските художници и на Асоциацията за пластични изкуства към ЮНЕСКО. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, музея „А. С. Пушкин“ в Москва, на над 30 държавни галерии в България и чужбина, както и на частни сбирки в България, Европа, Канада, Кувейт, Монголия, САЩ, ЮАР, Япония.

На рождения му ден в сградата на операта вчера всички негови приятели вярваха, че духът на Христо Танев празнува заедно с тях и се радва.

Коментари към новината

Още новини от Духовност