Новини от област Стара Загора и България

Честит празник

Днес празнуваме 113 години независимост на България!

890 22/09/2021 08:00 Духовност Традиции
Днес празнуваме 113 години независимост на България!
Divident.€U Divident.€U

 Днес, 22 септември България празнува 113 години от обявяването на независимостта на България от политическата и финансова опека на Османската империя, която Великите сили налагат на страната ни по силата на Берлинския договор от 1878 година.

В нощта срещу 22 септември министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд I на военния параход „Хан Крум“ край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва Манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите.

Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“. Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Три дни по-късно цар Фердинанд е посрещнат тържествено в Стара Загора.

На заплахите с война от страна на Османската империя България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена, която анексира Босна и Херцеговина), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

Българо-османските противоречия са уредени с помощта на Русия. През април 1909 г. са подписани българо-руски, руско-турски и българо-турски протокол. Според тези споразумения Русия опрощава османските задължения, останали от войната от 1877 – 1878 г., в замяна Османската империя се отказва от всякакви финансови претенции към доскорошното трибутарно княжество България, а българската страна се задължава да изплати 82 милиона франка на Русия в срок от 75 години. През същия месец империята признава независимостта на България, последвана и от Великите сили.

С провъзгласяването на Независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите държави. Княз Фердинанд приема титлата „Цар на България“.

Създадени са предпоставки за освобождаване на последните останали под османска власт български земи в Тракия и Македония.

В днешния празничен ден от 10.30 часа в Стара Загора ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите във войните старозагорци в парк "Александър Стамболийски" (Алана). Заради действащите противоепидемични ограничения няма да има общоградски ритуал.

Коментари към новината

Още новини от Духовност