Новини от област Стара Загора и България

Откриват паметник на Никола Манев в Чирпан в Деня на независимостта

2064 21/09/2021 12:12 Култура Изложби
Откриват паметник на Никола Манев в Чирпан в Деня на независимостта
Divident.€U Divident.€U

Големият художник на Чирпан и света - Никола Манев, вече ще има паметник в цял ръст. Паметникът вече е монтиран на градския площад в Чирпан близо до възрожденската къща, която Манев дари приживе на Община Чирпан. Скоро в близост ще бъде поставен и паметник на поета Димитър Данаилов. Така в пространството около Тянковата къща ще се съберат фигурите на трима от най-известните творци на Чирпан - поетите Пейо Яворов и Димитър Данаилов и художника Никола Манев.

Паметникът на големия творец, покорил с картините си Париж и света, ще бъде открит на 22 септември вечерта с присъствието на негови приятели, съобщи кметът на Чирпан Ивайло Крачолов.

Фигурата е създадена от художника и директор на Художествената галерия в Чирпан - Владимир Кондарев. Тя е в цял ръст и е отлята от месинг.

Никола Манев почина в Париж, където живя и твори през последните десетилетия, но урната с праха му ще бъде поставена в дарената от него възрожденска къща. В нея всяка година Манев организираше фестивал на изкуствата, наречен "Обичам те, Чирпане", в който се включваха едни от най-големите звезди на българската естрада и сценичните изкуства. Тези дни на същото място ще се състои представяне на новата книга на Георги Тошев "Тя, Цветана Манева".

Творческата биография на Никола Манев включва над 150 самостоятелни изложби в различни страни по света. Негови творби участваха неизменно в Парижкия есенен салон през последните десетилетия.

Снимка: Георги Иванов

Коментари към новината

Още новини от Култура