Новини от област Стара Загора и България

Петков и Василев очакват партията им да спечели 30% на предстоящите избори

Петков и Василев очакват партията им да спечели 30% на предстоящите избори
Divident.€U Divident.€U

Неучредената нова партия "Продължаваме промяната" избра за мандатоносители "Волт" и "Средна европейска класа"

Бившите служебни министри на икономиката Кирил Петков и на финансите Асен Василев ще се включат в предстоящите парламентарни избори на 14 ноември чрез регистрациите на партиите "Волт" и СЕК ("Средна европейска класа"). Те ще присъстват в изборната бюлетина като коалиция "Продължаваме промяната". Това гласи съобщение от пресцентъра на новата политическа сила.

Причината Петков и Василев да търсят обединение с вече регистрирани политически формации е, че нямат технологично време да учредят своята партия.

Партия "Волт" е регистрирана през 2018 г. от Настимир Ананиев, бивш народен представител от Реформаторския блок. Формацията е член на общоевропейско движение „Волт Европа“. В досегашния парламент Настимир Ананиев беше в коалиция "Изправи се.БГ! Ние идваме!".  

„Средна европейска класа“ е учредена през 2007 година в Бургас от Константин Бачийски, който в момента е общински съветник в морския град. Преговорите и с други партии, които да се присъединят към коалицията, продължават. Сред тях обаче няма да бъдат коалициите "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме", посочи тази сутрин по Нова телевизия Кирил Петков. Той направи уговорката, че след изборите е готов за общо управление с двете формации.

Според Кирил Петков новата формация "Продължаваме промяната" ще спечели около 30%. "Тези 8 - 9%, които ни дават социолозите, са огромен процент, когато още нямаш партия. Те могат да бъдат умножени по три, което прави 27-30%. Това е напълно възможно, ако се направи хубава кампания с хора, които всички уважават на местно ниво като почтеност и успехи", заяви Петков.

Петков припомни, че в новия парламент ще разчита на поне 121 почтени депутати, които да образуват своеобразна "коалиция на почтеността". Кирил Петков посочи, че приветства апела на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" за предизборни споразумения и през следващата седмица ще проведе разговори с тях. Според него обаче е по-логично "Продължаваме промяната" да се яви самостоятелно на тези избори:

„Много се зарадвах, когато чух и Христо Иванов и Мая Манолова. И двете формации искаха разговор. Това е една от целите ни. Тези хора припознават много от общините ни цели. Трябва да изясним принципите на бъдещата коалиция за управление. Не трябва преди изборите да се явяваме с обща листа, защото има хора и вдясно, и вляво. Ние явно ставаме новия център, затова трябва да дадем на избирателите възможност за избор от цялата палитра - от ляво като ИБГНИ до дясно като ДБ. Но хората да са спокойни, че ще има възможност за една коалиция срещу корупцията и ще се избягнат конфликтите, които видяхме в предишните парламенти", каза Петков.

Запитан дали познава почтен депутат от ДПС, Петков посочи, че имал любопитен разговор с депутат от движението. "Каза ми, че в партията му харесват моите икономически политики, но не им допада, че не харесвам Делян Пеевски. Истината е, че трябва да си кажат, че са били зависими от него и скъсват с този модел".

Петков посочи, че няма лоши отношения с ИТН и че много се разбира с Мика Зайкова.

Коментари към новината

Още новини от Политика