Новини от област Стара Загора и България

Пламен Йорданов: Нови лица влизат в предизборния щаб на ГЕРБ - Стара Загора

968 19/09/2021 13:33 Политика Избори 2021
Пламен Йорданов: Нови лица влизат в предизборния щаб на ГЕРБ - Стара Загора
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Пламен Йорданов е областен координатор на ГЕРБ. Преди началото на предстоящата предизборна кампания разговаряме с него за стратегията на партията в предстоящата политическа надпревара, свършеното до момента в НС от политическите партии и за изхода от политическата криза.

- Господин Йорданов, Вие излязохте с предложение за председател на РИК, макар че не бяхте първа политическа сила на последните избори. Какви са съображенията Ви?
- Нашата презумпция да предложим председател и като алтернатива същия човек като зам.- председател е, че госпожа Теодора Крумова доказа в няколко поредни избора, включително и на последния, че се справя изключително добре като председател на
Районната избирателна комисия и организира изборния процес в Стара Загора така, че да няма притеснение и съмнение и изборът да бъде честен от страна на РИК.

В крайна сметка след заседанието при областния управител днес стана ясно, че ЦИК ще вземе крайното решение. Моето очакване е да има колегиалност в работата на РИК, така че работата да върви. Ако се работи екипно, нещата ще се случат добре в предстоящите избори.

- Социологическите проучвания сочат преднина за ГЕРБ в предстоящите избори. Планирате ли смяна на предизборната си стратегия?
- Приемали сме всички избори досега сериозно и сме се отнасяли много отговорно към тях. Това, което върви като промяна при нас, е налагане на нови лица - доказани специалисти в своята област. Ще обновим лицето на партията. Всъщност, това е била нашата сила през последните 10 години. Кандидат-депутатските ни листи почти винаги са с различен състав.

Основните ни приоритети ще бъдат обсъдени на централно ниво, но те няма как да бъдат съществено променени, тъй като само преди 2 месеца имахме избори, от които насам ситуацията в държавата не се е променила към добро, напротив. Приоритетите ни отново ще бъдат свързани с образованието, с енергийния комплекс „Марица Изток“, с инвестициите в региона.

- Казахте, че ще има нови лица. Да очакваме ли промяна в кандидат - депутатските Ви листи?
- В момента вървят номинациите на кандидат-депутатите. Крайното решение ще бъде взето от Изпълнителната комисия. Това, което виждам към момента е, че има номинирани доста нови лица.

- Ще има ли промяна в предизборния щаб на ГЕРБ?
- Ще има промени. Предстои да ги обявим скоро. Мисля, че ще изненадаме хората.

- Каква е оценката Ви за свършеното до момента в Парламента?
- В 46-то Народно събрание средата беше изключително нездравословна и аз смятам, че всеки разумен политик би направил извода, че от една такава среда никой не може да извади дивидент. В крайна сметка политиците са избрани, за да представляват интересите на народа. В никакъв случай обаче народният интерес не съвпадна с това, което се случи в НС за последните 2 месеца. Надявам се в следващия парламент да има малко повече разум, повече диалог, а и връщане към нормалните отношения.

Преди всичко нормалните отношения между хората предопределят нещата да се случват във всяка една сфера. Когато има крайни настроения и безпочвени обвинения, нищо не се случва. В този парламент всеки беше срещу всеки.

- Има ли излизане от политическата криза или ще се въртим безкрайно на избори?
- Изходът е в диалога. Когато партиите започнат да си говорят разумно за програми, за приоритети, когато се преглътнат обидите, нещата могат да се случват по различен начин. Разчитам на мъдрост от страна на политическите формации.

- Очаквате ли промяна в политическата конфигурация с включването на новия политически играч?
- Не мога да дам прогноза, това е един хипотетичен проект, който не е конструиран дори. Предстои да видим, но ако има свестни хора, които искат да се занимават с политика, те са добре дошли. Нищо, че са опоненти на една или друга партия. В случая пренареждането на политическата карта ще дойде от това, че новата формация би взела гласове от т.нар. партии на протеста, тъй като тя си е протестна формация с определена симпатия към президента.

Коментари към новината

Още новини от Политика