Новини от област Стара Загора и България

Асен Василев: Търсим трайно решение на проблема в „Марица Изток“ с хората от региона

Асен Василев: Търсим трайно решение на проблема в  Марица Изток  с хората от региона
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Бившият служебен министър на финансите Асен Василев обяви каква ще бъде политиката по отношение на въгледобива в комплекса „Марица Изток“ на новата формация „Продължаваме промяната“, чийто формат официално беше обявен на брифинг днес от него и Кирил Петков.

Василев до голяма степен повтори това, което каза по време на срещата на двамата с представители на миньорските синдикати преди седмица в Раднево:
„България е подписала, че ще се намалят въглеродните емисии с 55%. Ако някой ви каже, че този подпис може да бъде оттеглен, той най-вероятно ви лъже.
Идва въпроса, че мините в текущия им вид с текущите емисии няма как да работят. Едно от решенията, което е заложено в Плана за развитие, е да се направи газификация на турбината.

От първия ден и от първата ми среща с Еврокомисията, аз заявих, че докато аз съм министър, газификация няма да допусна по една проста причина – ние ще инвестираме 1,2 милиарда лева и след 10 години ще сме в абсолютно същото състояние и положение, както сега сме с въглищните турбини.

Тоест, вземаме милиард и 200 милиона лева и им палваме клечката. След 10 години емисиите, които дава газа, ще бъдат прекалено високи. Трябва да се намери друго решение – улавяне на въглеродния диоксид, който да се отвежда в химически заводи, където от него да се произвеждат химически продукти. Или решения свързани със съхранение на енергията, с преминаване на други енергоизточници.

Всичко това трябва да бъде обследвано и да се вземе решение заедно с хората от региона, които познават най-добре и спецификата на технологията. За мен е огромно престъпление, че ние сме подписали задължението за намаляване на емисиите без да сме си написали домашното и сега трябва да го правим в движение“.

Василев посочи че текат разговори както с представители на минния сектор, така и с външни експерти експерти, за да се намери решение, което е трайно и което няма след 10 години да постави комплекса в същата изходна точка, след като сме похарчили 1,2 милиарда лева.

Той оправда действията на екипа на бившия си колега от енергийното министерство Атанас Пеканов и плановете му за газификация на държавния ТЕЦ 2, с думите „защото единствено това предложение беше що-годе готово“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика